Nova zakonska rješenja
0

Senatori RS-a bi mogli dobijati više od 450.000 KM godišnje

FENA
Senatori Republike Srpske više neće raditi besplatno, već će imati pravo na jednokratnu novčanu naknadu po održanoj sjednici Senata, a koja im se utvrđuje odlukom predsjednika RS-a na početku kalendarske godine prema budžetu za tu godinu.

Ako se na sjednici Narodne skupštine RS-a 16. marta, usvoje izmjene i dopune Zakona o Senatu, iz budžeta RS-a bit će neophodno osigurati 457.150 KM za senatorski dodatak, te još 190.000 KM za poreze i doprinose.

Izmjenama i dopunama tog zakona bit će omogućeno svim građanima koji su dali, kako se navodi, doprinos RS-u i njenom javnom, kulturnom i vjerskom životu, te kao takvi imaju javni ugled, razboritost i iskustvo stečeno znanjem, zvanjem i djelovanjem, da budu imenovani od strane predsjednika RS-a kao članovi Senata.

Dodaje se i novi član po kojem entitetski predsjednik ostaje član Senata i nakon isteka mandata.

Preciznije se određuje i nadležnost Senata, kao, navodi se, savjetodavnog tijela najviših ustavnih institucija entiteta.

Prema ovoj odredbi, Senat bi „imao pravo da razmatra i daje svoje mišljenje o pitanjima koja se tiču međunarodnog položaja RS-a i spoljnopolitičkih pitanja koja su u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine, zatim pitanja rada institucija Bosne i Hercegovine koja su u vezi sa statusnim pitanjima Republike Srpske, kao i pitanja odnosa između entiteta u Bosni i Hercegovini”.

Isto tako, Senat bi razmatrao i davao mišljenje o razvojnim i privrednim pitanjima od značaja za RS, zatim pitanja izbjeglica, raseljenih i povratnika, pitanja iz domena prava RS-a na specijalne i paralelne odnose sa susjednim državama, kao i pitanja razvoja odnosa sa iseljeništvom širom svijeta, te pitanja izmjene Ustava RS-a i važnijih zakonskih nacrta, kao i druga važna pitanja od značaja za RS i njene građane.

Prvi put se uvodi i obaveza polaganja zakletve, na tekst koji je reguliran izmjenama i dopunama ovog zakona, kao i to da mandat senatorima može prestati „ukoliko ne ispunjava prava i dužnosti“.