BiH
8

Senat UNSA: Naš legitimni rektor je prof. dr. Muharem Avdispahić

FENA
Senat Univerziteta u Sarajevu razmatrao je danas na vanrednoj sjednici Odluku Vlade Kantona Sarajevo u vezi s nedavanjem saglasnosti na imenovanje prof. dr. Muharema Avdispahića za rektora Univerziteta u Sarajevu za mandatni period 2012. - 2016. godine zbog navodnih grešaka u proceduri, te predložio Upravnom odboru Univerziteta da odbije Odluku Vlade KS-a kao neosnovanu i nezakonitu.

U saopćenju Službe za odnose s javnošće Univerziteta navodi se da su tom prilikom članovi Senata jednoglasno zaključili da autonomija Univerziteta mora biti sačuvana i ne smije biti narušena.

"Senat Univerziteta u Sarajevu ostaje pri stavu da je izabrao rektora Univerziteta u Sarajevu za mandatni period 2012.- 2016. godine u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i podzakonskim aktima što je potvrđeno i nalazom Inspektorata rada, zaštite na radu, socijalne zaštite i prosvjetne inspekcije Kantona Sarajevo.

Senat Univerziteta podržava Upravni odbor Univerziteta u provođenju Odluke o imenovanju koju je Upravni odbor ranije donio, te predlaže Upravnom odboru Univerziteta da odbije Odluku Vlade Kantona Sarajevo kao neosnovanu i nezakonitu.

Za Senat Univerziteta u Sarajevu legitimni rektor, nakon 1. 10. 2012. godine, je prof. dr. Muharem Avdispahić, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te je jednoglasno zauzet stav da je on jedini rektor koji nakon 1. 10. 2012. godine može sazivati i predsjedavati sjednicama Senata Univerziteta u Sarajevu", navode iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta.

Dokument slične sadržine dostavljen je i UO Univerziteta u Sarajevu, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, te Vladi KS-a.