BiH
0

Senat Univerziteta proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid

FENA
Na prijedlog Studentskog parlamenta Senat Univerziteta u Sarajevu proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u i oko Srebrenice.

Na jučerašnjoj sjednici Senat Univerziteta u Sarajevu proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u i oko Srebrenice, sigurne zone UN-a, jula 1995. godine. Odlukom su planirane kolektivne posjete Srebrenici, koje će biti od velikog značaja studentima, profesorima i drugim uposlenicima Univerziteta.

Na Dan sjećanja na genocid u i oko Srebrenice, sigurne zone UN-a, jula 1995., profesori i studenti bit će oslobođeni fakultetskih obaveza kako bi se prisjetili i odali počast svim žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni sud pravde u procesu BiH protiv Srbije i Crne Gore donio je presudu u kojoj je između ostalog utvrđeno da je genocid nad Bošnjacima počinjen u Srebrenici i oko nje.

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Srebrenici kojom poziva države članice Evropske unije i zapadnog Balkana da obilježe 11. juli kao dan sjećanja na genocid počinjen u i oko Srebrenice.

„Studentski parlament i Univerzitet u Sarajevu će uputiti isti prijedlog privatnim i državnim univerzitetima u BiH, a potom i vladama RS-a i FBiH, kao i Predstavničkom domu i Domu naroda BiH.

Studentski parlament i studenti Univerziteta u Sarajevu, preživjele žrtve, a posebno studenti preživjele žrtve genocida, očekuju i vjeruju da će i ostali slijediti njihov primjer i proglasiti 11. juli danom sjećanja na genocid u i oko Srebrenice, sigurne zone UN-a, jula 1995.“, navodi se u saopćenju Studentskog parlamenta.