BiH
0

Senadu Pekiću određen jednomjesečni pritvor

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH donio je rješenje kojim je određen jednomjesečni pritvor Senadu Pekiću (54), osumnjičenom za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Policija Brčko distrikta, na osnovu naloga Tužilaštva BiH, uhapsila je Pekića 6. novembra zbog osnovane sumnje da je ubio dvojicu ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti Gojka i Cvijetina Radića u Bukviku kod Brčkog 1992. godine.

Pritvor prema ovom rješenju, koje je doneseno 7. novembra, može trajati do 6. decembra ili do nove odluke Suda, saopšteno je iz Suda BiH.

Navodi se da je Sud, uvidom u podneseni dokazni materijal, utvrdio da postoji osnovana sumnja da je Pekić počinio krivično djelo za koje je osumnjičen, te je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Pekić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je, kao pripadnik 108. brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, u septembru 1992. godine prilikom napada na selo Bukvik kod Brčkog, postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica i ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo BiH saopštilo je ranije da u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH, policijom Brčko distrikta i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nastavlja istragu s ciljem utvrđivanja krivične odgovornosti za ubistva 50 srpskih civila u mjestu Bukvik, 1992. godine.