BiH
0

Senad Mehdin Hodžić živi u srcu svojih Crnih labudova

Piše: D. Brkić
Prije 21 godinu u borbi za slobodnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu svoj život je položio Senad Mehdin Hodžić iz Tuzle, koji je posthumno odlikovan herojem oslobodilačkog rata i Zlatnim ljiljanom.

Njegova porodica, saborci, aktivisti Fondacije Crni labud, prijatelji, predstavnici resornog ministarstva i Patriotske lige danas su odali počast jednom od najvećih sinova koje je ova zemlja imala. Na njegovom mezaru u Hemlijašima kod Kalesije proučena je fatiha, a o ratnom putu Senada Mehdina Hodžića govorio je njegov saborac Salih Malkić.

Heroj Senad Mehdin Hodžić rođen je 15. oktobra 1957. godine, a do početka agresije na BiH radio je kao policajac u Splitu. Krajem 1991. godine vraća se u Tuzlu i priključuje se Patriotskoj ligi. Poginuo je 10. maja 1992. godine u Zaseoku kod Sapne, a pod njegovom komandom izvojevana je jedna od prvih pobjeda Armije BiH nad daleko nadmoćnijim agresorom. Naime, u toj bici Senad Mehdin Hodžić i njegovi saborci su osvojili prvi tenk i samohotku za Armiju BiH. Nakon njegove pogibije, jedinica kojom je komandovano, ratni put je nastavila pod imenom Crni labudovi.

Fondacija "Crni Labud“ će sutra, sa početkom u 10.00 sati, nastaviti obilježavanje godišnjice u MZ Šićki Brod, gdje je Senad Mehdin Hodžić odrastao. Krajem mjeseca bit će održan i okrugli sto, također u znak sjećanja na njegov život, lik i djelo. Članovi Fondacije napravili su i projekat za spomen park na mjestu ukopa, u njegovu čast, ali još uvijek čekaju odobrenje za početak gradnje.