BiH
1

Senad Kreho: Prepoznao sam čovjeka koji me pokušao ubiti

Anadolija
Senad Kreho (Foto: CIN)
Senad Kreho (Foto: CIN)
U nastavku intenzivne istrage koja se sprovodi u predmetu kodnog naziva "Lutka", policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv tri osobe, zbog pokušaja ubistva sarajevskog advokata Senada Krehe.

Kako je potvrđeno u SIPA-i, tokom intenzivne istrage, pripadnici SIPA-e uspjeli su rasvijetliti i dokumentirati pokušaj ubistva Krehe koji se dogodio 8. septembra 2011. godine u kafiću "Pravda" Radićevoj ulici broj 4 u Sarajevu. Krehi je 8. septembra 2011. godine u 21:05 sati prišla nepoznata osoba i udarila ga pištoljem u potiljak, nanijevši mu duboku posjekotinu, zbog koje je advokat zatražio pomoć u bolnici Koševo.

SIPA, saopćeno je, nastavlja dalje aktivnosti radi prikupljanja dodatnog dokaznog materijala, te utvrđivanja veoma složenih motiva za izvršenje ovog krivičnog djela.

U izjavi za AA advokat Kreho je kazao da nema mnogo saznanja o slučaju, ali da je prije nekoliko dana bio u SIPA-i gdje su mu dali fotografije mogućih izvršitelja.

"Od osam fotografija, ja sam ukazao na jednog čovjeka kao mogućeg izvršioca. Iznenadilo me da je SIPA, nakon što MUP Kantona Sarajevo nije ništa uradio u ovom slučaju, uspjela riješiti pokušaj mog ubistva. Sarajevska policija nije pronašla krivca i pored čaše koju je izvršilac odbacio i naočala koje su ostali na mjesta događaja. U SIPA-i tvrde da imaju dokaze o odgovornima i ja vjerujem da su oni to profesionalno uradili. Imaju dovoljno elemenata za moguće izvršioce. Svaka im čast", kazao je Kreho.

Govoreći o motivu pokušaja njegovog ubistva dodao je da on motiv još uvijek ne zna, ali da se nada da će to biti otkriveno tokom postupka. Kreho je svojevremeno branio Zijada Turkovića kojem se na Sudu BiH sudi za više teških krivičnih dijela.