BiH
0

Semir Pružljanin osuđen na dvije i po godine zatvora

FENA
Sud Bosne i Hercegovine oglasio je danas krivim Semira Pružnjanina za produženo krivično djelo carinska prevara i krivično djelo porezna utaja te ga nepravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci.

U izreci presude Sud BiH je među ostalim naveo da je optuženi kao vlasnik i osnivač firme “Omerta” d.o.o. Sarajevo šest puta od 5. septembra do 15. decembra 2006. prilikom uvoza robe načinio i podnio Carinskoj ispostavi Sarajevo krivotvorene carinske isprave tako da su prilikom uvoza robe izbjegnute carinske i druge dažbine u iznosu 53.237,28 KM. Visina izbjegnutih carinskih dažbina prilikom svakog od ovih uvoza prešla je 5.000 KM, saopćeno je iz Suda BiH.

Optuženi je u istom periodu kao vlasnik i osnivač firme “Omerta” d.o.o. Sarajevo želeći izbjeći plaćanje poreza na dodatnu vrijednost, nakon uvoza robe u vrijednosti od 427.729,33 KM i nakon njene prodaje za uvećanu vrijednost, ne prikazavši ostvareni oporezivi promet u svom knjigovodstvu izbjegao platiti porez na dodatnu vrijednost u iznosu 31.564,58 KM.

Sud je također donio rješenje kojim se prema optuženome produžava pritvor do njegovog upućivanja na izdržavanje izrečene kazne zatvora, odnosno najduže do isticanja kazne izrečene u presudi.

Vrijeme provedeno u pritvoru od 14. decembra 2006. godine bit će uračunato u izrečenu kaznu.