BiH
0

Semir Osmanagić studentima u Zenici pričao o piramidama

Piše: Haris Badžić
Foto: H./Klix.ba
(Foto: Haris Badžić/Sarajevo-x.com)
U četvrtak navečer je u Studentskom centru Univerziteta u Zenici održano predavanje, druženje sa Semirom Osmanagićem. Osmanagić je bio posljednji gost "Dana Studentskog centra" u Zenici, manifestacije koja je trajala oko dva mjeseca.

Prošle sedmice je gost bio Enis Bešlagić, a prije njega su gostovali i Almir Čehajić Batko, Senka Balorda, ministrica zdravstva ZDK, Valentin Inzko, Nura Badzulj Hubijar i drugi.

Osmanagić je izrazio svoje zadovoljstvo zbog ponovnog dolaska, a tema njegovog predavanja su bile piramide. Predavanje je počeo predstavljanjem piramida, od najstarijih prema onim mlađim.

Govorio je i o specifičnosti piramida i o načinu njihove gradnje koju je usporedio sa današnjom gradnjom zgrada, a jedan od zanimljivih podataka je taj da su pojedini komadi kamena korišteni u piramidama teški i po 1200 tona, dok današnje dizalice imaju sposobnost da podignu do oko 300 tona.

To je bio svojevrstan način da istakne kako nove generacije, suprotno uvriježenom mišljenju, ipak zaostaju. Drugi dio predavanja bio je o visočkim piramidama, započeo je njihovim otkrivanjem 2006. godine te raznim istraživanjima, kako evropskih, tako i azijskih i afričkih naučnika, koji su dolazili na tlo Bosne i Hercegovine da bi se uvjerili i potvrdili postojanje piramida u našoj državi.

Govorio je i o poteškoćama, protivljenju naučnika te zaustavljanju iskopavanja bosanskih piramida, jer bi to značilo mijenjanje historije. Uz šalu da su bosanske piramide starije od drugih, jer Bosanci nisu vratili skele za gradnju na vrijeme, zaključio je predavanje te odvojio vrijeme za fotografisanje sa studentima.

Iskoristio je priliku i pozvao sutdente, ali i ostale građane, da se pridruže dobrovoljnom društvu Mrav koje vrši iskopavanje na lokalitetu bosanskih piramida.