BiH
0

Semir Osmanagić: Bosanske piramide su postale realnost

Sarajevo-x.com
Dvadeset dana nakon početka ovogodišnje geo-arheološke kampanje otkopavanja Bosanske piramide Sunca rezultati su izvanredni, stoji u posljednjem saopštenju Fondacije "Arheološki park Bosanska piramida Sunca".

Ključni materijalni dokazi o postojanju kamenih blokova koji grade zidove piramide su pronađeni na svim otkopnim sekcijama koje su dosada urađene: na istočnoj, zapadnoj i sjevernoj strani piramide. Njihova težina je između 5-30 tona i po tome odgovaraju sličnim monolitima upotrebljenim u gradnji piramida u Meksiku i Egiptu.

Kritizerski nastup manjeg dijela stručne javnosti u BiH i optužbe o tobožnjem «uništavanju stećaka i grobnica» su se pokazale neosnovanim. Bosanski seljak iz Srednjeg vijeka, a niti «primitivni pećinski ljudi» iz neolita nisu imali tehnologiju ni znanje za obradu i transport tridesettonskih kamenih blokova.

Jednostavno treba priznati činjenicu da ti blokovi postoje i da svi dosadasnji naučno utemeljeni dokazi ukazuju na samo jednu mogućnost: Bosanske piramide su postale realnost. Pravilna geometrija piramide Sunca sa četiri strane, perfektna orijentacija prema stranama svijeta što je karakteristika u gradnji piramida, satelitske, termalne i radarske analize, geodetski i topografski dokazi, geološko-sedimentološki izvještaji, astronomska i geometrijska korelacija tri bosanske piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja, nezavisne potvrde iz Geodetskog zavoda BiH i Katastarskog ureda općine Visoko... svi oni ne ostavljaju mjesta sumnji da se u središnjoj BiH krije veličanstveni piramidalni kompleks iz daleke prošlosti.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Čak su i potpisnici «peticije za zaustavljanje radova» priznali da su bili u krivu. Magistar arheologije Mirko Babić, direktor muzeja Semberija je, nakon prvog obilaska arheološke lokacije Bosanske piramida Sunca, izjavio da «nema uništavanja srednjovjekovnog grada ili neolitske nekropolje», da se «projektu pristupilo na stručan način», i da «zaslužuje punu podršku». Za kamene blokove je izjavio da su «vrlo interesantni». Drugi potpisnik peticije, prof. Lovrenovic je za kamene blokove izjavio da «nema objašnjenja za njih».

[SLIKA]3[/SLIKA]

Fondacija još jednom poziva skromne bosanske naučne i stručne potencijale da se ujedine oko ovog projekta značajnog za svjetsku kulturnu baštinu. Bosanska pamet je u stanju da se svijetu predstavi u afirmativnom svijetlu, a njene institucije pri tome trebaju pokazati odgovornost da su dorasle ovom civilizacijskom izazovu, navodi se u saopštenju Fondacije "Arheološki park Bosanska piramida Sunca".