BiH
206

Semir Efendić: KJKP Rad obmanjuje javnost o stanju deponije u Smiljevićima

Piše: E. S. H.
Semir Efendić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Semir Efendić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uprava KJKP Rad Sarajevo već nekoliko godina obmanjuje javnost i Vladu Kantona Sarajevo kako je sanitarno odlaganje otpada na deponiji u Smiljevićima onemogućeno istražnim radovima koje je provodilo Tužilaštvo BiH, a koji još nisu završeni, smatra Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad u kojoj se nalazi deponija.

Efendić je reagovao nakon što su mještani sarajevskih naselja Zabrđe, Sokolje, Briješće, Buća Potok, Boljakov Potok okupili danas u sarajevskom naselju Buća Potok izražavajući tako svoje nezadovoljstvo zbog nemara vlasti koja ništa ne poduzima kada je riječ o gradskoj deponiji "Smiljevići" i neugodnom mirisu. Tvrde da im prijeti ekološka ekološka bomba ukoliko se ništa ne učini, a danas će obustaviti odvoz smeća do gradske deponije.

"Zagađenje zraka i neugodni mirisi koje širi deponija nemaju veze sa lokacijom na kojom su vršena iskopavanja. Zagađenje prouzrokuje prije svega odlaganje otpada u zadnjih nekoliko godina (moguće još od 2011. godine) bez primjene ijednog elementa sanitarnog odlaganja otpada. Nekoliko puta sam bio na deponiji i razgovarao sa ljudima koji direktno rade na ovim poslovima i uvijek su mi ponavljali da je problem što se već duži vremenski period nije ništa ulagalo u formiranje novih ploha za sanitarno odlaganje otpada, pa su u tom vremenu milioni tona otpada deponovani na potpuno neadekvatan način kako je to rađeno i u godinama prije formiranja sanitarne deponije", smatra Efendić.

Dodao je da je potrebno prvo sanirati "divlje" odlagalište nastalo u proteklim godinama, a onda formirati sanitarnu plohu ili plohe za odlaganje otpada koji pristiže svakodnevno.

"Sistem cjevovoda kojim se vrši otplinjavanje sanitarnih ploha jeste isprekidan prilikom istražnih radova koje je provodilo Tužilaštvo BiH, ali taj sistem je najjeftiniji dio kod formiranja jedne sanitarne plohe i, kako su mi rekli inžinjeri sa kojima sam razgovarao, bez većih poteškoća je moguće napraviti 'bajpas' ili novi sistem odvodnje plinova od sanitarne plohe do stanice za sagorijevanje plinova kako bi sve funkcionisalo normalno. Umjesto toga uprava JKP Rad se odlučila da ne radi ništa, iako su do prije godinu dana govorili da je njihov najveći problem nedostatak finansijskih sredstava za nove sanitarne plohe, sada tvrde da je to isključivo zbog istražnih radova Tužilaštva", navodi načelnik sarajevske Općine Novi Grad i dodaje da je u donjem dijelu deponije izgrađen i prečistač procjednih voda u koji je uloženo nekoliko miliona KM, ali ni ovaj prečistač nije u funkciji zbog nedostatka finansijskih sredstava za njegovo održavanje.

"I to pokazuje da je problem u funkcionisanju sanitarne deponije u Smiljevićima još nešto osim istražnih radova Tužilaštva BiH, jer ti radovi nemaju nikave veze sa nefunkcionisanjem prečistača. Žao mi je što građani okolnih naselja na ovakav način moraju tražiti rješenje problema koji iz godine u godinu eskalira, ali je krajnje vrijeme da svi koji su odgovorni nešto urade po ovom pitanju", zaključio je Efendić.