Sarajevo
0

Seminar o zaštiti potrošača u virtualnom svijetu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Evropska unija i Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) organizirale su u četvrtak u Sarajevu seminar na kojem je profesor informacionog i komunikacionog prava na Queen Mary Univerzitetu u Londonu Ian Walden održao predavanje o zaštiti potrošača u virtualnom svijetu i ulozi državnih agencija i operatora u zemljama EU.

U saopćenju za javnost RAK-a navodi se da je tokom predavanja dr. Walden, između ostalog, govorio o definiciji i primjerima krivičnih djela u cyberspaceu, kao i ulozi agencija za provođenje zakona i davalaca usluga.

Seminar su otvorili generalni direktor RAK-a Kemal Huseinović i šefica Operacija sektora za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u BiH Maria Farrar-Hockley.

Predavanju su prisustvovali predstavnici domaćih institucija i udruženja koja se bave pitanjem zaštite potrošača u BiH, kao i predstavnici dominantnih i alternativnih operatera telekomunikacija.

Ovo je drugo predavanje koje je prof. Walden održao u okviru projekta Evropske unije pod nazivom nazivom "Podrška izgradnji kapaciteta Regulatorne agencije za komunikacije u oblasti telekomunikacija i harmonizaciji zakonskog okvira za telekomunikacije u BiH s pravnom stečevinom Evropske unije (acquis communautaire)", navodi se.

Opći cilj tog 18-mjesečnog projekta, čija realizacija je počela u martu 2010. godine, jest jačanje sektora telekomunikacija, kao i usvajanje najbolje prakse koja se primjenjuje u Evropskoj uniji.

Projekt u vrijednosti od 1 milion eura finansira Evropska unija putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć - IPA 2007.