BiH
0

Seminar o sigurnosnoj politici i regionalnoj saradnji u jugoistočnoj Evropi

FENA
Dvodnevni seminar pod nazivom “Sigurnosna politika iz perspektive regionalne sigurnosne saradnje u jugoistočnoj Evropi” u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Misije OSCE u BiH i Centra za sigurnosnu politiku iz Ženeve počeo je danas s radom.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj održao je uvodnu riječ na otvaranju seminara i zahvalio suorganizatorima ovog značajnog projekta.

Istakao je da se zbog transnacionalne prirode današnjih sigurnosnih izazova i prijetnji nameće imperativ aktiivne regionalne saradnje.

„Regionalna saradnja je uvijek bila u vrhu prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine i naš cilj je daljnje razvijanje ove saradnje, bazirane na principima zajedničkog interesa, jednakosti i međusobnog poštivanja“, rekao je ministar Alkalaj.

U tom smislu ministar Alkalaj je istakao zadovoljstvo izborom Sarajeva za sjedište Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju.

„Poznati slogan – ''misli globalno, djeluj lokalno'' – podrazumijeva da je globalno razmišljanje preuzimanje lokalne odgovornosti i jačanje lokalne saradnje u praktičnim pitanjima, i njegovanje dobrosusjedskih odnosa kao najpouzdanijeg i najučinkovitijeg načina za jačanje okvira regionalne i globalne sigurnosti, uspostavljenih u cilju povećavanja opće sigurnosti i stabilnosti u svijetu danas” zaključio je ministar Alkalaj.

Skupu se obratio i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Douglas Davidson. Ambasador Davidson je govorio o značaju saradnje na polju sigurnosti u cilju uspješnog suprotstavljanja globalnim prijetnjama, kao što su međunarodni terorizam i širenje oružja za masovno uništenje.

"Pravda, pravednost, uvažavanje i saradnja upravo su temeljne vrijednosti OSCE-ovog koncepta sigurnosti u Evropi. Nadam se da će također postati i temeljne vrijednosti sigurnosnih politika država ove regije", kazao je ambasador Davidson.