BiH
0

Seminar o prekograničnoj saradnji BiH s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom

FENA
U Privrednoj komori Federacije BiH (FBiH) danas je, u organizaciji Regionalnog projekta za prekograničnu saradnju (CBiB), održan seminar na kojem su prezentirani sadržaji Programskih dokumenata prekogranične saradnje BiH s Republikom Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom od 2007. do 2013. godine te tipovi projekata.

Ti programi, kako je istaknuto, pripremljeni su kao dio realizacije novog finansijskog Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA - Instrument for Pre-accession Assistance) Evropske unije (EU), za komponentu II - Regionalna i prekogranična saradnja.

Vođa tima CBIB-a Nataša Gospodjinački kazala je da svi projekti imaju za cilj podsticanje održivog razvoja prekograničnih područja te da pruže podršku uspostavljanju zajedničkih aktivnosti institucija, privrednih komora, ustanova, nevladinih organizacija, udruženja i drugih subjekata dviju država.

  • Oni predviđaju sve oblasti saradnje, od zaštite okoliša i turizma do ekonomskog razvoja, a EU je godišnje za tu saradnju izdvojila 2,7 miliona eura, dok će se iznosi po projektu kretati od 20 do 300 hiljada KM, kazala je Gospodjinački.

Prvi projekti BiH s tri spomenute zemlje mogu se očekivati tek u 2008., a njih će uime BiH koordinirati Direkcija za evropske integracije (DEI) koja je bila i organizator današnjeg seminara sa CBiB-om.

Ona je dodala da je tokom 2007. u procesu koji je koordinirao CBiB, kao projekt koji pokriva teritoriju čitavog regiona, pripremljeno i podneseno Evropskoj komisiji osam programa prekogranične saradnje između zemalja zapadnog Balkana.

Sličan seminar jučer je održan i u Mostaru.