BiH
0

Seminar: BiH - Integracija u evropsko područje visokog obrazovanja 2005

Sarajevo-X
U Sarajevu će se od 6. do 10. juna 2005. godine održati seminar pod nazivom "BiH - Integracija u evropsko područje visokog obrazovanja 2005".

Seminar je centralni događaj TEMPUS projekta « Razvijanje svijesti o Bolonjskom procesu u BiH » kojeg provode WUS Austria i SUS BiH u suradnji sa Georg-August Univerzitetom iz Gottingena (Njemačka) i Ministarstvom civilnih poslova BiH. Ovaj projekat ima za cilj da podrži promociju Bolonjskog procesa i ojača kapacitete akademske zajednice BiH koja radi na ugradnji principa Bolonjskog procesa u svoje sisteme visokog obrazovanja.

      Seminar treba da razvije svijest glavnih aktera Bolonjskog procesa – univerzitetskog osoblja, studenata i službenika ministarstava – o dva ključna pitanja: njihovoj ulozi u Bolonjskom procesu i njegovim glavnim ciljevima: priznavanju diploma, mobilnosti studenata, akreditaciji, ECTS-u, obezbjeđenju kvaliteta, cjeloživotnom učenju i dvo-cikličnom sistemu. Seminar će se osvrnuti na  izazove sa kojim se susreću glavni akteri, a koji uključuju status implementacije Bolonjskog procesa na institucionalnom nivou i zaostajanju u provođenju reformi u poređenju sa drugim zemljama. Glavne teme seminara  su ciljevi Bolonjskog procesa i njihova implementacija viđena iz tri različite perspektive: iz perspektive univerzitetskog osoblja, iz perspektive studenata i iz perspektive službenika ministarstava. 

Na Seminaru će moći prisustvovati svi oni koji su zainteresirani i koji su u mogućnosti da sami pokriju troškove puta i smještaja. Formular za registraciju je dostupan na web stranici www.sus.ba, a krajnjii rok za registraciju za učešće na seminaru je 05.05.2005. godine. Učešće na seminaru je besplatno.

Seminar će omogućiti pojedinačnim grupama aktera da steknu jasniju sliku o svojoj ulozi u Bolonjskom procesu te da prenesu stečena znanja svojim kolegama i utiču na realizaciju ciljeva Bolonjskog procesa. To bi trebalo da dovede do povećanja broja učesnika u procesu i istakne našu posvećenost da što bolje informišemo čitav obrazovni sektor i podržimo trenutnu reformu sistema visokog obrazovanja u BiH.