BiH
0

Semafori sa zvučnom signalizacijom u Novom Sarajevu

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U Sarajevu je danas potpisan Sporazum o sufinansiranju projekta "Postavljanje zvučne saobraćajne signalizacije za slijepa i slabovidna lica na određenim postojećim semaforiziranim pješačkim prelazima na području općine Novo Sarajevo i izvođenje taktilnih linija vođenja na tim raskrsnicama uključujući i zone stajališta JGPP-a na području općine Novo Sarajevo".

Sporazum su potpisali načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adem Zolj u zgradi Općine Novo Sarajevo.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo, tom prilikom istakao je da je Općina 2013. i 2014. godine realizirala prvi dio projekta postavljanja zvučne saobraćajne signalizacije za slijepa i slabovidna lica na najfrekventnijim raskrsnicama na području općine, te da se potpisivanjem današnjeg Sporazuma nastavlja navedeni projekat i ove godine, a sve sa ciljem da se akustičnom saobraćajnom signalizacijom opreme sve raskrsnice na području Novog Sarajeva.

Pored postavljanje zvučne saobraćajne signalizacije na raskrsnicama u ulici Azize Šaćirbegović i ulici Malta, zatim u ulici Topal Osman Paše i Hamdije Čemerlića, na određenim semaforiziranim pješačkim prelazima postavit će se i taktilne linije vođenja uključujući i zone stajališta JGPP-a, a sve u cilju povećanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, a posebno slijepih i slabovidnih lica prilikom prelaska postojećih glavnih primarnih raskrsnica na području općine.

Direktor direkcije za puteve KS Adem Zolj u svom obraćanju istakao je da će potpisivanjem današnjeg Sporazuma Direkcija za puteve KS prvobitno finansirati i izraditi cjelokupnu projektnu dokumentaciju vezano za implementaciju projekta, nakon čega će projekat dati na saglasnost Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, dok će Općina Novo Sarajevo provesti proceduru javne nabavke za postavljanje uređaja zvučne saobraćajne signalizacije.

Za ove namjene Općina Novo Sarajevo izdvojila je sredstva u iznosu od 30.000 KM, a Direkcija za puteve KS 7.000 KM.