BiH
0

Selman: Očekujemo saglasnost o reformi državnih pravosudnih institucija

FENA
Džerard Selman
Džerard Selman
Republika Srpska od predstojećeg sastanka o strukturalnom dijalogu o pravosuđu, koji će se voditi između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, 5.i 6. jula u Mostaru, očekuje postizanje većeg stepena saglasnosti o reformi pravosudnih institucija na nivou države, izjavio je danas entitetski ministar pravde Džerard Selman.

On je o tom pitanju danas razgovarao u Sarajevu s direktorom za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pierreom Mirelom te ponovio da se primjedbe iz RS-a tiču rješavanja pitanja iz strategije procesuiranja ratnih zločina, retroaktivne primjene krivičnog zakona te određene negativnosti koje je RS uočila u radu Suda i Tužilaštva BiH.

"Ukoliko bude tražena saglasnost nije isključeno da potpisivanjem sporazuma na nivou BiH damo legitimitet i legalitet Sudu BiH, ali pod uvjetom da se nadležnost tog suda pozicionira na sasvim drugi način. U tom slučaju mi bismo otvorili pitanje drugostepenog postupka da bismo razgovarali o apelacionom sudu BiH", rekao je Selman u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ponovio je i da RS traži reviziju zakonodavstva kojim je ustanovljeno Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i da standardi u tom tijelu moraju da budu u skladu s najvišim međunarodnim normama.

Selman je danas označio početak rada Odjela za izvršenje kazne zatvora za žene u Kazneno-popravnom zavodu u Istočnom Sarajevu.