BiH
0

Selman ne podnosi ostavku i izvinjava se žrtvama zbog Stankovićevog bijega

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Ministar pravde Republike Srpske Džerald Selman izjavio je danas da neće podnijeti ostavku, te se izvinio žrtvama i porodicama žrtava zbog bijega osuđenika Radovana Stankovića optuženog za ratne zločine u Foči.

Potvrdio je da je na zahtjev premijera RS-a Milorada Dodika smijenjen upravnik KPZ-a Foča Aleksandar Cicmil.

Selman je, međutim, potvrdio da je na jučerašnjoj sjednici Vlade upoznao ministre o svemu što se dešavalo, te naveo da "pošto se radi o slučaju koji pripada Ministarstvu pravde sasvim je logično da i mi treba da osjećamo određeni stepen odgovornosti u svemu tome", ali je dodao da na njega nije vršen pritisak da podnese ostavku.

"Za mene kao čovjeka je uvijek opšte i zajedničko ispred pojedinačnog i ličnog interesa, a sve u cilju očuvanja RS-a kao dejtonske tvorevine", kazao je Selman na pres-konferenciji u Banjoj Luci demantirajući ipak navode da će podnijeti ostavku zbog Stankovićevog bijega.

Govoreći o dešavanjima 25. maja u 13.05. sati, kada je pobjegao Stanković koji je izdržavao kaznu od 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima 1992.godine, Selman je kazao da su bile preduzete sve potrebne mjere sigurnosti prilikom transporta iz KZP Foča do bolnice i da je u tome učestvovalo devet stražara, od kojih tri narednika i šest "običnih" stražara.

Ministar pravde je kazao da su od dobijanja uputnice od ljekara specijaliste za Stankovića uočene određene nepravilnosti prilikom inspekcije Ministarstva pravde, tako da određene naredbe straži nisu bile izdavane u pismenom obliku, već usmeno.

"To smatram da je jedna od prvih grešaka koja je devela do onoga što se desilo 25. maja", kazao je Selman.

Naveo je da su prilikom dovođenja Radovana Stankovića pred stacionar u Foči, jedan čuvar bio naprijed, dvojica sa strane i jedan iza osuđenika, ali da u tom momentu nisu ispoštovali naredbu pomoćnika direktora za sigurnost i stražu da se osuđena osoba prilikom izlaska iz "policijske marice", mora fizički osigurati na taj način što će biti uhavćen rukama ispod mišice.

"Pošto se to nije desilo osuđenik je bježao i na nekih petnaestak metara od "marice" nalazio se 'golf' bijele boje čija su vrata bila otvorena. Osuđenik je ušao u to vozilo i osoba koja je bila za volanom je krenula tako da straža nije reagovala", tvrdi ministar pravde RS-a.

Na osnovu nalaza koji su vršili inspektori Ministarstva pravde, utvrđeno je da je jedan od stražara pokušao da spriječi bijeg, međutim, kasno, odnosno tek kada je osuđenik već sjeo u automobil.

Kada se automobil s odbjeglim Stankovićem uputio ka izlasku iz Foče, dva auta koja su bila u osiguranju "policijske marice", pošla su u potragu, "s tim da je jedan od autombila išao prema KPZ Foča kako bi obavijestio direktora i osoblje da je došlo do Stankovićevog bijega".

Nakon bijega Stankovića postavljeno je 11 punktova koje je osiguravala zatvorska straža, a nakon dolaska policije povećan je broj punktova na 15, precizirao je Selman i podsjetio da je suspendovano devet stražara koji su učestvovali u transportu Stankovića, a protiv njih pokrenut je i disciplinski postupak te podnesene krivične prijave.

Po Selmanovom nalogu suspendovan je pomoćnik direktora za sigurnost i stražu KPZ Foča, te je, također, naložio da se disciplinski procesuira i da se i protiv njega podnesu krivične prijave u Tužilaštvu u Trebinju i Specijalnom tužilaštvu RS-a.

Potvrdio je da istraga o čuvarima Stankovića od kojih je većina iz Foče ili njene blizine i dalje traje, ali nije mogao da precizira da li su bili u dosluhu s osuđenikom.

Jučer je počeo uviđaj na pronađenom automobilu kojim je pobjegao Stanković, potvrdio je Selman i dodao da su čuvari imali pravo da pucaju u slučaju bijega osuđenika s tim da to u ovom slučaju nije učinjeno iz njemu nepoznatih razloga bar u pravcu vozila.