BiH
0

Selman i Vidović potpisali Sporazum o razmjeni zemljišnih knjiga u entitetima

FENA
Ministar pravde RS-a Džerard Selman i ministar pravde Vlade FBiH Feliks Vidović danas su potpisali Sporazum o razmjeni zemljišnih knjiga iz nadležnosti općinskih, odnosno osnovnih sudova, kojim je regulirano pitanje predaje zemljišnih knjiga koji se nalaze kod osnovnih, odnosno općinskih sudova jednog entiteta, a nekretnine se nalaze na području drugog entiteta.

Ovim Sporazumom se obavezuju predsjednici osnovnih, odnosno općinskih sudova, na čijem području se nalaze ovakve nekretnine (u zoni međuentitetske linije), da pristupe razmjeni zemljišnih knjiga i da se zemljišne knjige predaju onom sudu koji je mjesno nadležan da vodi zemljišne knjige, bez obzira gdje se trenutno obe nalaze, saopćeno je iz Ministarstva pravde RS-a.

Ministri su se saglasili da one nekretnine, koje se jednim dijelom nalaze u jednom, a drugim dijelom u drugom entitetu, a cijepa ih entitetska linija, izvrši skeniranje zemljišnih knjiga, tako da bi sud kod kojeg se trenutno nalaze zemljišne knjige, zadržao originale, a drugom sudu koji je također mjesno nadležan, bi bile dostavljene skenirane zemljišne knjige.

Realizacijom ovog Sporazuma stvara se veća pravna sigurnost, a stranke bi (fizičke i pravne osobe) na jednostavniji i brži način ostvarivale svoja prava, a što će se svakako reflektovaiti i na brža investiciona ulaganja.

Dosljednom primjenom ovog Sporazuma, u cjelosti bi bio implementiran Zakon o zemljišnim knjigama u oba entiteta, u pogledu preuzimanja zemljišnih knjiga od strane mjesno nadležnih sudova.