BiH
6

Selimović zatražio dopunu dnevnog reda zakonom o fondu solidarnosti

FENA
Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH Jasenko Selimović predložio je da najavljeni dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu bude dopunjen zakonom, utvrđenim u Federalnoj vladi, o formiranju fonda solidarnosti za pomoć područjima u FBiH postradalim u katastrofalnim majskim poplavama.

Predsjedavajući Doma Safet Softić rekao je da će sutra ujutro Kolegij odlučivati o mogućoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma u toku dana na kojoj bi zakon čije uvrštavanje traži Selimović bio na dnevnom redu.

Softić je danas otvorio novu sjednicu Doma po iscrpljivanju dnevnog reda zasjedanja koje je započelo ranije, prvih dana juna. Za novu sjednicu je najavljeno izuzetno mnogo zakona i drugih akata, a okončavajući preostali dnevni red "stare", poslanici su odobrili Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH čiji je predlagač poslanik Saveza za bolju budućnost BiH Mirza Ustamujić.

Predlagač je obrazložio da se ovim tekstom stvara mogućnost kažnjavanja svih koji nesavjesno troše budžetski i vanbudžetski javni novac.

"Mnogi funkcioneri, ministri, direktori, članovi upravnih i nadzornih odbora... nanijeli su dosad mnoge finansijske štete Federaciji BiH a da nisu odgovarali", rekao je između ostalog.

Odobreni su i Nacrt zakona o sprečavanju nasilja na sportskim događajima, koji je predložila Ustamujićeva stranačka kolegica Aida Čikić te prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju "Sliv rijeke Une" za period 2007.-2027. godina, predložen iz Federalne vlade.