BiH
3

Selimović, Vatrić i Škaljić o izjavi Dragana Čovića da treba ukinuti FBiH

FENA
Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH u Federalnom parlamentu, Jasenko Selimović, izjavio je danas u Sarajevu, komentirajući izjavu predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića da jedno od mogućih rješenja krize vidi u ukidanju Federacije BiH, da takvo kompleksno pitanje mora biti predmet dogovora na državnom nivou, za razliku od već izrečenih inicijativa za ustavne izmjene u Federaciji, koje bi taj entitet učinile funkcionalnijim i ekonomski održivim.

"Nivo BiH definira dva entiteta", kazao je Selimović odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Drugi učesnik ovog sastanka, Omer Vatrić iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu, kaže da je komisija koja je predložila izmjenu Ustava FBiH tek inicijativa o čijem je mogućem ishodu rano govoriti.

Vizija Vatrićeve stranke, u pogledu eventualnog ustavnog preustroja, jeste Bosna i Hercegovina s općinama u njoj, što trenutno nije moguće ostvariti, kaže on, ali je, dodaje, u evolutivnom razvoju to perspektiva, naročito imajući na umu evropske trendove.

Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost BiH, također učesnik današnjeg sastanka, povodom Čovićeve izjave je komentirao da se može govoriti o mogućoj rekonstrukciji Federacije BiH u smislu njene efikasnosti i prilagođenosti njene strukture.

Federacija BiH treba da bude ekonomski efikasna i racionalna tvorevina uz uvažavanje potreba građana, rekao je Škaljić.