BiH
0

Selimović: U ponedjeljak moguća vanredna sjednica o izglasavanju nepovjerenja Vladi

FENA
Jasenko Selimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jasenko Selimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ako se Vlada Federacije BiH u četvrtak izjasni o inicijativi o izglasavanju nepovjerenja njenom sadašnjem sazivu, šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Jasenko Selimović očekuje da bi povodom inicijative, narednog ponedjeljka mogao vanredno zasjedati Predstavnički dom, a ubrzo i Dom naroda.

Iz Parlamenta još nije bilo zvanične potvrde o održavanju ovih vanrednih sjednica, ali je za sutra najavljena sjednica Kolegija Predstavničkog doma na kojoj bi eventualno moglo biti riječi o narednom zasjedanju tog parlamentarnog doma.

Lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić jučer je novinarima u Sarajevu kazao da će se narednog ponedjeljka vjerovatno "ići u izglasavanje nepovjerenja Vladi".

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja pokrenule su stranke aktuelne parlamentarne većine u Federaciji - Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH i Hrvatska demokratska zajendica BiH te Hrvatska demokratska zajednica 1990.

One traže da i budući Vladin kadrovski sastav odgovara stranačkom sastavu ove "četvorke".

Osim socijaldemokrata, u aktuelnom Vladinom sazivu su i ministri iz stranaka "stare" koalicije - Stranke demokratske akcije, Narodne stranke "Radom za boljitak" i Hrvatske stranke prava.

Nova većina na parlamentarnom nivou proglašena je ljetos nakon što je najutjecajnija Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije sa Strankom demokratske akcije.