BiH
5

Selimović: Osobe u institucijama BiH nisu bile ugrožene

FENA
Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u petak je prema predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Neovisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH, otpremila Informaciju o mjerama i radnjama policijskih službenika tokom nenajavljenih protesta od 5. do 7. juna ispred objekata institucija BiH.

Ovo je u petak saopćio direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović, koji je u izjavi za medije potvrdio da će tokom dana zbirna informacija o svemu što se onda dešavalo biti dostavljena i Tužiteljstvu BiH.

Odgovarajući na brojna novinarska pitanja kazao je da Informacija upućena nadležnim institucijama BiH sadrži sve ono što je policija poduzimala tokom nenajavljenih protesta i blokade institucija BiH, uključujući i prijedlog mjera za unapređenje zakonskog okvira u pogledu nadležnosti i usaglašavanja policijskih aktivnosti po određenim memorandumima.

Selimović je podsjetio da je Direkcija odgovorna za zaštitu objekata institucija BiH i osoba koje se zateknu u tim objektima, te da je sve što je u spomenutom periodu učinjeno bilo u funkciji sigurnosti ljudi u, i ispred objekata institucija BiH, kao i policijskih službenika.

"Ni u jednom trenutku sigurnost osoba u objektima institucija BiH, kao ni samih objekata nije bila ugrožena, ali je bilo ograničeno kretanje, dok se nisu stvorili potpuno sigurni uslovi za evakuaciju, a što je učinjeno u 03.30 sati, 7. juna, kada je 1.750 osoba evakuisano potpuno bezbjedno iz objekata institucija BiH", precizirao je Selimović, navodeći da je to učinjeno bez upotrebe sredstava prinude i bilo kakvih posljedica.

Pojasnio je, nadalje, da je djelovano u skladu s njegovim odlukama, što ih je donosio na temelju profesionalnog iskustva i adekvatne procjene, a u svojstvu rukovoditelja štaba u kojem su participirali i predstavnici drugih policijskih agencija - MUPKS-a, FUP-a i još četiri kantonalna ministarstva unutarnjih poslova, kao i SIPA-e...

Na novinarski upit u vezi s izjavom predsjednika RS-a Milorada Dodika da su pripadnici MUPRS-a u civilu bili na platou ispred državnih institucija, Selimović je, uz napomenu da nikada nije komentirao izjave političkih zvaničnika, naveo da nema informacija o tome da su spomenute noći kolege iz policije RS-a bile na toj lokaciji.

Dodao je da je nakon okončanja "kritičnih" dešavanja iskazao zahvalnost ministru unutarnjih poslova RS-a Radislavu Jovičiću koji je tokom spomenute noći dolazio u štab, odnosno u sjedište Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te dao potporu provedenim aktivnostima, a što je realizirano u sklopu komunikacije s kolegama iz MUPRS-a, koji su osigurali određena materijalno-tehnička sredstva za prijevoz osoba nakon njihove evakuacije iz objekata institucija BiH.

"Postojeći pravni okvir omogućava, naravno, združeno djelovanje policijskih snaga na svakom dijelu teritorije BiH", istaknuo je Selimović.