Predstavnički dom
0

Selimović: I u nastavku sjednice o razrješenju Upravnog odbora RTV FBiH

FENA
Jasenko Selimović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Jasenko Selimović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
U nastavku redovne sjednice Predstavničkog doma, prekinute 29. novembra nakon višesatne rasprave povodom izvještaja o prošlogodišnjem poslovanju Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine, bit će nastavljena i tema o razrješenju njenog upravnog odbora te imenovanju privremenog odbora na mandat od dva mjeseca

To je Agenciji FENA izjavio šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Jasenko Selimović, ističući da su razlozi zbog kojih treba izvršiti smjenu to što Parlament Federacije, kao osnivač ove medijske kuće, već četvrti put ne odobrava njene izvještaje o poslovanju a revizorski ured Federacije treću godinu zaredom daje negativne ocjene.

Selimović kaže da će odluka Predstavničkog doma o razrješenju, odnosno o imenovanju privremenog odbora biti donesena zakonski i u skladu s Poslovnikom te dodaje da samo jednom članu sadašnjeg Upravnog odbora RTV-a FBiH nije istekao mandat, dok trojici jeste, kao što jeste i direktoru Džemalu Šabiću, imenovanom na četiri godine po starom zakonu.

"Statut kuće nije donesen po zakonu, rad Upravnog odbora nema podršku osnivača, dakle, sasvim je dovoljno razloga za razrješenje. Rad RTV-a treba dovesti u zakonske okvire, stabilizovati situaciju i poslovanje" kaže između ostalog Selimović.

Marinko Čavara, šef poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, vjeruje da će u nastavku sjednice prekinute 29. novembra biti donesena odluka o razrješenju sadašnjeg te imenovanju privremenog upravnog odbora kuće.

Tri su razloga zbog kojih to treba učiniti po Čavarinom mišljenju.

"RTVFBiH trenutno ima Upravni odbor sa samo jednim članom, posluje prema nezakonito donesenom statutu 2007. godine te je na njenom čelu čovjek (direktor Džemal Šabić) kojem je također istekao mandat. Dodatni razlog je revizorski izvještaj o godišnjem poslovanju RTV-a u 2011., negativan već treći put zaredom.

Kao takva, ova medijska kuća može biti produžena ruka nekih politika, što je nedopustivo. Odgovornost zastupnika je da dovedu njeno poslovanje i ukupan rad u zakonite okvire ", kaže Čavara.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić najavio je okvirno za 11. decembar nastavak sjednice.

Prije njenog prekida, većinom glasova je odbačen izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju RTV-a FBiH.

Tokom rasprave o tom izvještaju, na inicijativu četiriju stranaka sadašnje parlamentarne većine: SDP-a, HDZ-a BiH, Saveza za bolju budućnost BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990, u pisanoj formi je poslanicima podijeljen prijedlog odluke o razrješenju Upravnog odbora kuće i imenovanju četiriju članova privremenog odbora na dva mjeseca.

Usprotivili su se poslanici Stranke demokratske akcije rekavši da pojavljivanje prijedloga te odluke u proceduri nije u skladu s Poslovnikom jer nije bila u utvrđenom dnevnom redu.

Safet Softić iz SDA, koji je tada sugerirao predsjedavajućem Škaljiću da prekine sjednicu, što je Škaljić ubrzo nakon polusatne pauze i učinio, Agenciji FENA je kazao da, proceduralno, u Predstavničkom domu ne može biti donesena takva odluka iz navedenih razloga.

Džemal Šabić, direktor RTV-a FBiH, koji se 29. novembra obratio poslanicima povodom izvještaja o poslovanju kuće u prošloj godini, rekao je da RTVFBiH trenutno ima daleko stabilniju situaciju u odnosu na stanje 2008. godine, da su dugovi značajno smanjeni, obaveze prema uposlenicima i državi sve redovnije, a gledanost TV-a najveća u 2011. godini u cijeloj BiH.