BiH
148

Selimović i Brkić zatražili od Vrhovnog suda FBiH da im se smanji kazna za ubistvo Arnele Đogić

Piše: A. B.
Dovođenje Brkića i Selimovića u Vrhovni sud FBiH (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Pred Vrhovnim sudom FBiH danas je održana rasprava po žalbi Muriza Brkića i Avdije Selimovića na presudu Kantonalnog suda u Zenici prema kojoj su za ubistvo Arnele Đogić osuđeni na po 40 godina zatvora.

Advokati Muriza Brkića i Avdije Selimovića rekli su na današnjem ročištu da su im kazne prestroge te da Kantonalni sud u Zenici nije u obzir uzeo da su priznali da su počinili krivično djelo te detaljno opisali način izvršenja istog.

Također, advokati su naveli da je Muriz Brkić od 2007. do 2015. imao teške povrede te da je ubistvo učinio u nesvjesnom stanju. Kao olakšavajuća okolnost, zatraženo je da se uzme u obzir da su ubistvo učinili u alkoholiziranom stanju.

Federalni tužitelj je zatražio da se Brkiću i Selimoviću potvrdi kazna zatvora od 40 godina.

Vrhovni sud BiH odluku bi trebao donijeti sutra, a ročištu su prisustvovali i Arnelini otac, majka, brat i sestra. Advokati su tražili da današnje ročište bude zatvoreno za javnost, ali je sud taj zahtjev odbio.

Otac Arnele Đogić se zahvalio javnosti što je sve vrijeme uz porodicu. Kaže da se nije lako boriti sa svime što se desilo, ali da će izdržati zbog svoje Arnele.

Podsjećamo, prema navodima iz ranije objavljene optužnice, Selimović i Brkić su prvo pretukli Arnelu, a potom joj preko usta vezali PVC uže stežući joj jezik i donji dio lobanje kako ne bi mogla dozivati pomoć. Kada su stigli na mjesto Čudanski krševi, izvukli su je iz vozila.

Tijelo je pronađeno nakon trodnevne potrage. Selimović i Brkić su uhapšeni istog dana, a policiji su priznali kako su ovo gnusno djelo počinili zbog ljubomore.