BiH
17

Selimović: Glasanjem protiv izmjena Krivičnog zakona FBiH ostavljena na dnu

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Glasanjem protiv Prijedloga izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH, SDA, SNSD, HDZ, HDZ 1990, SDU i NSRzB su Federaciju BiH ostavili na dnu civilizacijskog lanca, kazao je danas na konferenciji za novinare šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH Jasenko Selimović.
Jasenko Selimović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Jasenko Selimović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Pojasnio je da je namjera predlagača, dakle Kluba zastupnika SDP-a, bila da se, između ostalog, harmonizira ovaj zakon s Krivičnim zakonom BiH, a što je obaveza Federacije BiH.

"Također, mi smo prepoznali da određene odredbe postojećeg zakona nisu do kraja jasne, neke nisu adekvatne, a pojedinih oblasti nema nikako poput krivičnog djela zločina iz mržnje. Nadalje, željeli smo jasnije definirati kazne za trgovinu ljudima i prostituciju. Novina u zakonu bilo bi kažnjavanje huliganskog ponašanja na sportskim takmičenjima", pojasnio je Selimović namjeru predlagača.

Iako je Zastupnički dom Parlamenta FBiH prihvatio ovaj Prijedlog, on je jučer odbačen na Domu naroda, a kao osnovni razlog za odbacivanje SDA je navela, pojasnio je Selimović, proceduralno pitanje.

Zoran Mikulić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zoran Mikulić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Mi smo ovlašteni da predlažemo izmjene i u tome ne vidimo nikakav problem. Također, SDP neće odustati od ovog prijedloga i ponovo ćemo ga staviti u proceduru", rekao je Selimović.

Ministar pravde FBiH Zoran Mikulić dodao je da je osnovni motiv Prijedloga bilo suzbijanje opasnih pojava u društvu.

"Sve češće se dešavaju zločini iz mržnje, sve češće ljudi bivaju povrijeđeni, pa čak i ubijeni. Kome ne smetaju natpisi: 'Nož, žica, Srebrenica', 'Srbe na vrbe' i 'Ubij ustašu' na našim terenima?", upitao je Mikulić.

S obzirom da je SDA postavila pitanje legitimnosti predlagača, Mikulić ne isključuje mogućnost da za isti Prijedlog predlagač bude Ministarstvo pravde FBiH.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
SDP