BiH
23

Sela u Željeznom Polju zbrisana sa lica zemlje

Klix.ba
Jedno od najugroženijih područja u Zeničko-dobojskom kantonu je Željezno Polje koje je danima bilo odcjepljeno od drugih mjesta, a putna komunikacija i do danas nije osposobljena.

Prema riječima mještana koji su ostali tu kako bi sačuvali svoju stoku i imanje, situacija je iz sata u sat sve kritičnija. Do sada je u Željeznom Polju uočeno preko 100 klizišta, a oko 150 kuća je izbrisano sa lica zemlje. Bujica i nanosi na nekim mjestima su dubine i do 20 metara, a ono što je sigurno da za stanovnike Željeznog Polja života više nema na ovom području.

Brojne kuće su pomjerene i "nikle" na mjestima gdje nikada nisu bile, a mještanima najviše pažnje plijeni mesdžid koji je "prešao" preko 150 metara u naletu bujice, ali na sebi nema nikakva oštećenja.

"Zanimljivo je ovo oko mesdžida, on je bio skroz na drugoj strani, a bujica ga ja odnijela i preko stotinu metara dalje. On je pod nagibom, ali nijedan crijep nije spao sa krova, a ni prozori nisu popucali", kazao nam je mještanin Željeznog Polja.

Veliki broj stanovništva je upravo evakuisan iz ovog područja helikopterima EUFOR-a, OS BiH te helikopterima Hrvatske i Slovenije, a za sada nije poznato da li je neko poginuo u poplavama koje su zadesile ovo područje s obzirom da još uvijek nisu napravljeni spiskovi mještana.