Safet Halilović
0

'Seksualno zlostavljanje djece ušlo u fazu nekontrolirane ekspanzije'

FENA
U okviru Konferencije "Nasilje nije odgovor" danas je organizirana prezentacija kampanje Vijeća Evrope "Podignite ruku protiv tjelesnog kažnjavanja djece" u povodu "Dječije nedjelje".

"Kampanja se provodi u cijeloj Evropi. Želimo da ukažemo na problem fizičkog kažnjavanja djece te da kažemo ljudima da fizičko kažnjavanje nije rješenje ni u kojem slučaju. U Vijeću Evrope mi na djecu ne gledamo kao na male ljude s malim pravima već kao na punopravne članove društva", izjavila je medijima specijalna predstavnica generalnog sekretara Vijeća Evrope u BiH Caroline Ravaud.

Prema podacima kojima raspolaže Vijeće Evrope kao i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, nasilje nad djecom se ne događa samo u obrazovnim institucijama već, nažalost, i u porodicama.

"U BiH je u posljednjih nekoliko godina uvećano nasilje nad djecom uzrasta od tri, četiri do šest godina i nad djecom od 12 do 14 godina", kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.

Halilović je istakao da prema raspoloživim podacima djecu najčešće zlostavljaju osobe starosti od 36 do 50 godina.

"Seksualno zlostavljanje nad djecom je u posljednjih nekoliko godina ušlo u fazu nekotrolirane ekspanzije. Većina zlostavljane djece imaju 14 i više godina a manji broj su oni od deset godina i mlađi", kazao je Halilović.

Dodao je da, kada su u pitanju seksualna zlostavljanja, BiH "ima određenu legislativu", ali da postoji potreba da ona "bude dorađena i na određeni način precizirana".

Podizanje svjesnosti o problemima s kojima se djeca susreću jedan je od osnovnih zadataka ove kampanje u sklopu koje će, putem elektronskih medija, biti emitirani promotivni spotovi, a pripremljeni su i prigodni priručnici i slikovnice o oblicima zlostavljanja i načinu na koji će ih djeca prepoznati.

Također, djeca će biti informirana i o mjestima i osobama kojima mogu prijaviti bilo koji oblik zlostavljanja.