BiH
0

Šeki Radončić dobitnik nagrade Seemo Human Rights Award 2007.

FENA
U organizaciji South East Europe Media Organisation (SEEMO) te u suradnji s Mediacentrom Sarajevo i Centrom za istraživačko novinarstvo Zagreb danas je u Sarajevu počeo skup istraživačkog novinarstva.

Skup je otvorio ambasador Republike Austrije u BiH Werner Almhofer koji je istakao važnost medija i objektivnog izvještavanja u svim prilikama kao i neophodnost razvoja kvalitetnog istraživačkog novinarstva u BiH.

U sklopu skupa organizirana je i dodjela nagrade SEEMO Human Rights Award 2007. koju je za izvrstan rad u oblasti istraživačkog novinarstva ove godine dobio novinar Šeki Radončić.

"Nagrada koju sam večeras dobio mnogo mi znači, pogotovo kada znamo da dolazi od ljudi iz moje struke i nagrada je samim tim i najvrednija. Doživljavam je kao potvrdu svega onoga što sam radio posljednjih 20 godina i kao svojevrsno priznanje za 15-godišnje istraživanje i otkrivanje ratnih zločina", izjavio je Feni Radončić.

Nakon dodjele nagrade prisutnima je prikazan i film Šekija Radončića "Karneval" koji je nastao na osnovu Radončićevog 13-godišnjeg istraživanja crnogorskog zločina, odnosno, nezakonitog hapšenja, deportacije i likvidiranja 83 bh. izbjeglica koji su 92. u potrazi za sigurnošću izbjegli u Crnu Goru.

SEEMO okuplja direktore i glavne i odgovorne urednike najvećih medija u jugoistočnoj Evropi.