BiH
19

Sejfudin Tokić preselio u Banju Luku i želi biti predsjednik RS

NAP
Sejfudin Tokić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sejfudin Tokić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sejfudin Tokić, bivši predsjednik Socijaldemokratske unije BiH, danas predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, tvrdi da će biti nestranački kanidat za predsjednika Republike Srpske, ali nije na vrijeme predao prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH da bi bio nezavisni kandidat.

Tokić, međutim, kaže da mu to nije prepreka i da je u političkim partijama iz Federacije BiH koje će učestvovati i na izborima za institucije manjeg entiteta pronašao partnere koje će ga kandidovati i podržati na oktobarskim izborima.

No, niti jedan od stranka još nije javno istakla da će ga kandidovati.

Uprkos tome vjeruje da na oktobarskim izborima može "pobijediti Milorada Dodika na mjestu predsjednika Republike Srpske“. Već je započeo i svoju predizbornu kampanju i sa porodicom se prije tri mjeseca preselio u Banju Luku.

Računa na glasove ne samo Bošnjaka koji žive u ovom entitetu, već i na glasove ljudi koji su raseljeni po cijelom svijetu, a imaju pravo glasa u RS.

"Ukoliko pobijedim, mjesto predsjednika bi bilo mjesto gdje bi se umrežavale aktivnosti političkog i ekonomskog karaktera, ne samo Bošnjaka već svih patriota koji žele dobro BiH, naspram onih koji zagovaraju destrukciju zemlje", tvrdi on.

Tokić smatra da su Bošnjaci u političkim tokovima RS marginalizirani, da u preko 40 opština u RS politički ne postoje, jer nemaju svoje predstavnike u opštinskim skupštinama.

Za njega su i pet ministara koji predstavljaju Bošnjake u Vladi RS samo "marionete tamošnjih oligarhija na čelu sa Miloradom Dodikom".