BiH
1.2k

Sejfudin Tokić: Nije moguća stabilnost BiH sa ovakvom RS

Anadolija
Sejfudin Tokić (Foto: Anadolija)
Sejfudin Tokić (Foto: Anadolija)
Republika Srpska se danas u principu od strane srpskih nacionalista, vladajućih političkih oligarhija, definiše kao najveći uspjeh srpske ratne politike u proteklih 200 godina. To je najveći domet njihovog ostvarenja u ostvarivanju ideje Velike Srbije, poručio je danas na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ Sejfudin Tokić, nezavisni kandidat na proteklim izborima za predsjednika Republike Srpske.

Tokić je govoreći na temu "Kuda ide entitet Republika Srpska?", kazao kako je u životu Republike Srpske kao nigdje na evropskom tlu prisutna „drastična diskriminacija pa i svi elementi pokušaja nasilne pravoslavizacije i srbizacije“. 

"Osnovne škole i predškolske ustanove uglavnom imaju "Svetog Savu" na ulazu u objekt, a duhovne pjesme, pravoslavni kalendar ukupno su osnov obrazovnog sistema u ovom entitetu, uključujući i krsne slave državnih službi, od policije, javnih ustanova, opština, preduzeća“, kazao je Tokić.

Tokić je rekao kako je sama Banja Luka kao najveći grad u ovom dijelu BiH nasilno morala promijeniti imena starih dijelova grada poput Šehera, koji se danas zove Srpske Toplice, Mejdana koji se zove Obilićevo, te prihvatiti spomenike ličnosti koji nikakve veze tokom historije nisu imale sa ovim dijelom Bosne i Hercegovine, od Stefana Nemanje pa do čitavog niza četničkih i drugih ličnosti iz srpske historije. 

Prema njegovim riječima, četnička ideologija je preovladavajuća ideologija čak i u sredinama gdje su počinjeni najveći genocidi poslije Drugog svjetska rata, ratni zločini i etničko čišćenje.

"U Prijedoru svake nedjelje ispred Pravoslavne crkve u četničkim odorama pod oružjem paradira jedinica Ravnogorskog četničkog pokreta, istim ulicama u kojima još uvijek hodaju majke koji nisu našle kosti svojih sinova i svojih familija. Sve to ukazuje da smo mi u Republici Srpskoj u ovoj situaciji potpuno diskriminirani i kao bošnjački narod,  ali i ukupno kao nesrpsko stanovništvo", rekao je Tokić.

On je dodao kako su u RS-u prisutni slučajevi koji su egzaktni pokazatelji da banke i državni subjekti koji su zaduženi za finansiranje i pomoć poljoprivrede i privredi stimulišu Bošnjake na način da čak uzgajaju svinje i samo pod tim uslovom mogu obezbjediti odgovarajuće finansijsko sredstvo. 

Tokić je također rekao da politički Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi u Republici Srpskoj defakto ne postoje. Tokić smatra da to pokazuje da je stvoren ambijent po kojem je Milorad Dodik, slijedeći ranije srpsko-hrvatske velikodržavne dogovore od Cvetković-Maček, pa Tuđman-Milošević, te Boban-Karadžić, postigao dogovor Čović-Dodik, vrlo čvrst dogovor, koji je sada u procesu implementacije, da se BiH podijeli na tri entiteta pri čemu bi Republika Srpska ostala vlasništvo samo jednog naroda, srpskog naroda, a Federacija bi se podijelila na hrvatski i bošnjački dio. 

"Bošnjačkoj djeci, Bošnjacima u Republici Srpskoj nije dozvoljeno da svoj jezik nazivaju bosanskim. U javnim medijima, čak i u nastupima u predizbornoj kampanji, ne dozvoljavaju da se oslovljavate kao Bošnjak, namjerno potenciraju na tome da ste musliman. Radi se o javnim medijima koji su dakle jednako plaćeni od pripadnika svih naroda u Republici Srpskoj", kaže Tokić, te nastavlja:

"Mislim da dolazimo u tačku ključanja u Republici Srpskoj, da je nerealno da mir bude sačuvan u Republici Srpskoj i da ovaj entitet u ovom obliku opstane. Sa ovim stepenom diskriminacije, prateći historijske procese, nikada niti jedan terotirij na zemaljskoj kugli nije uspio opstati".

Tokić je kazao kako su napadi na vjerske objekte u RS-u posebna priča.

"Svaka utakmica u kojoj reprezentacija Srbije ili izgubi ili pobjedi, meta budu džamija Ferhadija, koja je još u fazi obnove, bilo iz ili pretjeranog zadovoljstva ili iz nezadovoljstva, koju radi sve tragikomičnosti čuvaju policajci koji naravno u trenutku kad neko udari autom, baci flaše, kamenuje, ne vidi ništa od svega toga. Ne postoji sigurnost bošnjačkog stanovništva, povratnika, a pomoć ekonomska koja se upućuje iz Federacije je predmet klasične zloupotrebe i odgovorno tvrdim da stotine miliona koji su navodno potrošeni za pomoć Bošnjacima u RS-u su samo formalno oprane i otišle su džepove bošnjačko-političkih oligarhija", rekao je..

On je podsjetio da je dijaspora iskazala najviši stepen interesovanja za sudbinu ovog dijela BiH i glasala je na ovim izborima po prvi puta u većem broju nego na prethodnim.

"Broj Bošnjaka, koji je glasao za bošnjačke stranke ili bošnjačke kandidate iznosi 32.000 i skoro 70 posto je manji na prošlim izborima. Rezultat toga je činjenica da su Bošnjaci uslijed svih ovih procesa srbizacije i pravoslavizacije, ugrožene ekonomske egzistencije prodavali svoj glas", naglasio je Tokić.

"U selima, mjestima u kojima živi isključivo bošnjačko stanovništvo nije pobijedio niti Salkić ni Tokić, nego Dodik ili Tadić. Ovo je sve alarmantno", rekao je on.

Tokić je na kraju podsjetio kako je jučer saopćeno da u Vlasenici postoje vehabijski kampovi, vehabijske jedinice, koje se, prema njegovim riječima, permanentno produkuju iz tačno određenih štabova propagande Republike Srpske da se skrene pažnja sa evidentiranih 30.000 naoružanih pripadnika četničkog ravnogorskog pokreta koji se čak sa naoružanjem ne kriju i prave smotre u Bileći, a zakazali su je i u Banjoj Luci.

"Nije moguća stabilnost Bosne i Hercegovine sa ovakvom Republikom Srpskom", zaključio je Tokić.