BiH
0

Sejdiu: Podjela Kosova ne dolazi u obzir

FENA
Novi predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu založio se, u intervjuu današnjem "Speigelu", za punu nezavisnost Kosova i odbacio svaku mogućnost podjele.

"Podjela Kosova ne dolazi u obzir", naglasio je Sejdiu, odbacujući ideju o formiranju srpskog entiteta u općinama u kojima Srbi čine većinu, entiteta koji bi trebalo da ima institucionalne veze s Beogradom.

On je također rekao da lideri kosovskih Albanaca odbacuju promjenu granica na Balkanu, s tim što bi, po njegovom mišljenju, Kosovo trebalo da bude izuzetak.

Odgovarajući na konstataciju "Speigela" da je, prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, Kosovo dio Srbije, Sejdiu je rekao da i kosovski Albanci "imaju isto pravo da se otcijepe kao što su ga imale i nekadašnje republike SFR Jugoslavije".

Sejdiu je, međutim, pritom "zaboravio" činjenicu da su bivše jugoslavenske republike bile konstitutivne jedinice federalne države koje su, prema ustavu iz 1974. godine, imale pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja, a da to isto pravo nisu imale autonomne pokrajine - poput Kosova.