BiH
115

Sejdić: Neka MUP i Tužilaštvo procesuiraju vlastodršce brzo kao što su mene

Piše: E. G.
Aida Sejdić (Foto: Slobodna Evropa)
Aida Sejdić (Foto: Slobodna Evropa)
Policijska uprava u Bihaću podnijela je prekršajnu prijavu protiv Aide Sejdić, članice neformalne grupe demonstranata "Bosansko proljeće", zbog nedavno organiziranih protesta u tom gradu.

U prijavi se navodi da je Sejdić kao članica "Bosanskog proljeća" 28. marta od 13 do 14:45 sati u tom gradu organizirala proteste suprotno Zakonu o javnom okupljanju Unsko-sanskog kantona.

"Protesti su organizirani na dječijem igralištu u naselju Ozimice 1. Na tim protestima su bili i članovi grupe Dubioza kolektiv, koji su došli dati podršku građanima. U MUP-u USK smatraju da protesti nisu na vrijeme prijavljeni, pa su ih oni prethodno bili zabranili, da bi kasnije navodno povukli tu zabranu, pa su onda prije sedam dana poslali tu prekršajnu prijavu protiv mene", kazala je Sejdić za Klix.ba.

Njoj se spočitava to da proteste nije prijavila pet dana ranije, kako je propisano Zakonom, dok u "Bosanskom proljeću" kažu kako su i ranije proteste prijavljivali na isti način i da nisu imali probleme.

"Posljednje proteste smo prijavili na apsolutno identičan način kao i one ranije. Ne znam zbog čega je to sad problem, moguće da je to jedan od načina zastrašivanja građana da bi se protesti zaustavili, da bi se narod uplašio i da ne bi izlazio na demonstracije te da bi na taj način opstruirali rad samog 'Bosanskog proljeća', odnosno izvršenja opravdanih zahtjeva građana", smatra Sejdić.

Ona kaže da su učesnici demonstracija, odnosno okupljeni u "Bosansko proljeće" od samog početka bili legalisti te da su spremni snositi posljedice ukoliko je krivica na njima.

"Čestitam odgovornima u MUP-u i Tužilaštvu USK na tako brzoj reakciji i procesuiranju, nadamo se da će isto tako brzo procesuirati i odgovorne vlastodršce koji su doveli sav ovaj narod u stanje u kakvom jeste i samim tim izazvali demonstracije i nerede, kako u USK, tako i u cijeloj BiH", dodaje Sejdić.