BiH
36

Seizović: BiH je primjer političko-pravnog pokusa sa katastrofalnim posljedicama

Razgovarao: Ervin Mušinović
Zarije Seizović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zarije Seizović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlasti u Republici Srpskoj provođenjem referenduma o Danu RS-a danas su i zvanično prekršile Ustav Bosne i Hercegovine, a samim tim i Dejtonski mirovni sporazum. Još uvijek se može samo nagađati kakve će posljedice po državu, ali i RS imati političko eksperimentisanje predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika.

Brojni analitičari, ali i međunarodni zvaničnici posljednjih dana upozoravaju pravosudne institucije BiH da svojim postupcima ne doprinose jačanju pravne države. Po ko zna koji put pokazalo se kako pravosudni sistem BiH ne funkcioniše i kako nije bio u stanju spriječiti direktno kršenje najvišeg pravnog akta države: Ustava Bosne i Hercegovine.

Profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Zarije Seizović smatra kako se u bh. društvu i u svijetu prava dan nakon referenduma neće promijeniti ništa.

"Potpuno je besmislen, gotovo komičan – od prijetnji referendumom jedino manje smisla ima (možda je čak više komična) reakcija bošnjačkih političara. Umjesto što u svojim javnim nastupima govore o neustavnosti referenduma i postojanju krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, mogu o tome poslati izvještaj u izvršenju krivičnog djela (krivičnu prijavu) nadležnom tužilaštvu kad god to požele, jer ih niko u tome ne sprečava", kazao je Seizović.

Dodaje da je gotovo siguran da se to neće desiti jer u svakoj državi postoje dvije klase: oni koji vladaju i oni kojima se vlada.

"Vrlo rijetko, gotovo nikako, nosioci vlasti podnose krivične prijave jedni protiv drugih, jer su, svi učesnici u vlasti, a često i koalicioni partneri. S druge strane ispod njih nalazi se obeznanjeni narod", ističe Seizović.

On smatra da je nemogućnost bh. institucija da osiguraju sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH posljedica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ta situacija relikt je dejtonskog mirovnog rješenja i današnjeg ustavno-pravnog uređenja BiH koji su od BiH napravili potpuno nefunkcionalnu državu, a čiji neodrživ politički položaj dodatno usložnjava činjenica da je BiH, praktično, pod neuvjerljivom i isto tako nefunkcionalnom upravom međunarodne zajednice", rekao je Seizović.

Kako kaže, BiH je u svijetu rijetko viđen primjer političko-pravnog pokusa sa katastrofalnim ekonomsko-političkim posljedicama.

"Takvo gotovo haotično stanje koriste političari sva tri naroda za svaki put sve dublje političko ukopavanje vlastitih pozicija – paradoksalno, ali i spram vlastitog naroda koji, obespravljen, pauperiziran, politički izmanipuliran i moralno dotrajao već više od dva desetljeća biva žrtvom najprimitivnije političke manipulacije", smatra Seizović.

S obzirom na to da referendum nema legitimitet i da se već unaprijed zna kakav odgovor će dati stanovnici RS-a na referendumsko pitanje, Seizovića smo pitali koja je uopće poenta njegovog održavanja.

"Referendum je sredstvo etno-mobilizacije i političke manipulacije predsjednika Republike Srpske i razlog njegovog održavanje je upravo to – zbijanje vlastitih etno-nacionalnih redova, pokazivanje političke snage i autonomije Republike Srpske i njenih institucija, zveckanje 'lakim naoružanjem', plašenje Bošnjaka, koji se, nažalost, u sličnim situacijama, uvijek nađu u poziciji žrtve manipulacije, kao i druga dva naroda u nekim drugim situacijama", rekao je Seizović.

On dodaje da je najveća manipulacije upravo ona koju "političke elite" (krivi naziv jer se ne radi ni o kakvim elitama) čine vlastitom etničkom korpusu.

Posljednjih dana u BiH, ali i regiji dižu se tenziju u smislu spekulacija o oružanim sukobima u BiH za koje Seizović smatra da su najgora moguća opcija.

"Oružani sukob je najgora moguća opcija, smrtonosni scenario koji ne bira žrtve među običnim narodom. Političari i njihove porodice uvijek su bivale i biće van tog scenarija. Nisam siguran da bi, u ovoj zemlji 'krvi i meda', sa još neosušenom krvlju prethodnih žrtava, bilo volje ponovo ratovati. U tom smislu, bilo uputno da svi pročitaju tekst Martine Mlinarević Sopta o nekom novom sukobu: u njemu je sve", rekao je on.

Što se tiče odnosa BiH sa Srbijom, profesor odgovara da se susjedna zemlja odavno miješa u unutrašnja pitanja BiH.

"Da, desetljećima, vijekovima prije, miješa se i sada i miješati će se uvijek - to je razumljivo, gotovo prirodno, jer u BiH žive etnički Srbi. Ono što nije prirodno je da se to čini na način da se povređuje suverenitet BiH ili da na teritoriji BiH ratuju oružane formacije iz Srbije, kao što je bio slučaj u minulom ratu. Pogotovo je neprirodno, zabranjeno i kažnjivo da te formacije na teritoriji BiH ili koje druge države čine zločine", kazao je Seizović.