BiH
0

Šehić: Vratiti inicijativu građanima BiH

FENA
Forum građana Tuzle prezentirao je danas u Sarajevu projekt "Unapređivanje zakonskih propisa u oblasti lokalne samouprave koji će finansirati "National Endowment for Democracy" (NED).

Projekt vrijedan 40.000 KM ima za cilj iniciranje rasprava o zakonu o lokalnoj samoupravi i upravi te vraćanje inicijativa građanima BiH.

"Vraćanje inicijative građanima moguće je samo kreiranjem i usvajanjem zakona o lokalnoj samoupravi na državnom nivou te donošenjem nekoliko amandmana na Ustav BiH koji će olakšati BiH ispunjenje obaveze na koje se obavezala ratificiranjem evropske Povelje o pravnoj samoupravi", izjavio je za Agenciju Fena Vehid Šehić.

Šehić ističe da su ambicije u ovom projektu isključivo ljudske i građanske te da nemaju nikakve veze s ambicijama nijedne političke stranke u državi.

"Zakon o lokalnoj samoupravi bi trebao omogućiti jednakopravan položaj svih građana u državi bez obzira na mjesto prebivališta. Lokalna samouprava trenutno nema apsolutno nikakvog utjecaja na kreiranje politike na entitetskim i državnom nivou tako da smo mi u BiH još daleko od općeprihvaćenih demokratskih standarda koji podrazumijevaju javne debate ili eventualno referendume gdje bi se čuo glas građana", objasnio je Šehić.

Zakon bi, siguran je on, promijenio ovakvo stanje. U tu svrhu, u narednih godinu dana, Forum će u partnerstvu s lokalnim organizacijama, organizirati niz javnih debata u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Livnu, Trebinju te Brčko Distriktu.

Rezultati i zaključci debata će biti dostavljeni ekspertnom timu koji će izraditi nacrt prijedloga zakona o lokalnoj samoupravi.