BiH
93

Šefovima kabineta, savjetnicima i sekretarima se ukida status državnih službenika

Piše: Er. M.
Mato Jozić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na danas održanoj sjednici Vlade FBiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH, čime se njegove odredbe usklađuju s nedavno donesenim Zakonom o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

"U praksi to znači da će javne institucije o ljudskim resursima biti operativnije i fleksibilnije. Otpuštanja neće biti, Zakon će omogućiti horizontalno i vertikalno pomjeranje", rekao je ministar pravde FBiH Mato Jozić.

Izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi je ukinut status državnih službenika, sekretarima i šefovima kabineta, te rukovodiocima

Jedan od razloga za donošenje izmjena i dopuna ovog je i potreba za reorganizacijom javne uprave u FBiH s ciljem da državna služba bude racionalnija, uz povećanje efikasnosti i ekspeditivnosti, što je u skladu s Reformskom agendom za period 2015.-2018. godine, koju je usvojila Vlada FBiH.

Ovim zakonom predviđeno je da će rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH nisu više državni službenici.

"Sekretar federalnih organa državne službe, pomoćnici, glavni federalni inspektori i šefovi kabineta federalnih organa državne službe također nisu državni službenici", kazao je ministar pravde FBiH.

On je dodao da će pomoćnike u ministarstvima predlagati ministri, a potvrđivati Vlada.

"Vlada FBiH će propisati uslove koje te osobe trebaju zadovoljavati", rekao je Jozić.

Istakao je da u FBiH ima 224 rukovodeća državna službenika.

"Ima sličnih zakona u regionu. Svaka reforma je bolna", kazao je ministar i dodao je da će se o Izmjenama i dopunama Zakona izjasniti i Parlament FBiH.

"Nakon donošenja zakona moraju se donijeti pravilnici. Državni službenici zatečeni na pozicijama nakon stupanja na snagu ovog zakona bit će raspoređeni na odgovarajuća mjesta u okviru organa državne službe", zaključio je on.

U prijevodu to znači da ministar formira kabinet koji se sastoji od šefa kabineta, sekretara ministarstva, savjetnika i pomoćnika.

"Kada se završi mandat, oni koji nisu državni službenici idu kući", zaključio je on.