Bez odlaganja
0

Šefovi misija EU u BIH: Primijeniti odluku "Sejdić - Finci"

SRNA
Jakob Finci (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jakob Finci (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Šefovi misija EU u BiH apelovali su danas na organe vlasti BiH da bez odlaganja izvrše odluku Evropskog suda za ljudska prava donesenu u predmetu "Sejdić-Finci" kako bi Ustav BiH bio usklađen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U izjavi povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, oni ističu da bi time došao kraj diskriminaciji u pogledu uživanju prava i sloboda i bilo omogućeno građanima koji ne pripadaju bošnjačkom, hrvatskom ili srpskom konstitutivnom narodu da se kandiduju za Predsjedništvo i Dom naroda Paralemantarne skupštine BiH.

Kredibilni napori u tom smislu ključ su ispunjavanja obaveza koje BiH ima po osnovu Prelaznog sporazuma/Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Šefovi misija u BiH pozivaju relevantne organe vlasti u BiH, a naročito u Republici Srpskoj, da preduzmu odgovarajuće mjere na izmjeni sadašnjeg Ustava Srpske radi brisanja smrtne kazne.

"EU se protivi izricanju smrtne kazne u svim slučajevima i okolnostima. NJeno univerzalno ukidanje jedan je od ključnih ciljeva iz politike ljudskih prava koju slijedi EU", ističu šefovi misija u BiH.

Oni podstiču relevantne organe vlasti u BiH da ukinu diskriminaciju na osnovu nacionalne pripadnosti u školstvu, uključujući, između ostalog, napuštanje sistema "dvije škole pod jednim krovom".

Prema njihovom mišljenju, to je bitno da bi BiH postala integrisano, višenacionalno i tolerantno društvo, koje sprema svoje mlade naraštaje za budućnost u raznolikoj Evropi.

Šefovi misija EU u BiH podstiču organe vlasti na svim nivoima da intenziviraju svoj rad na neriješenim izazovima u domenu ljudskih prava i napore na primjeni preporuka savjeta UN za ljudska prava, naročito onih koji se tiču diskriminacije i uključivanja osjetljivih grupa.

Oni naglašavaju svoju podršku svim naporima na promovisanju uključivanja žena i djece, Roma i drugih manjina, lica sa invaliditetom, povratnika i homoseksualne, biseksualne i transrodne zajednice.

Šefovi misija EU ističu značaj daljeg unapređenja efikasnih i nezavisnih institucija, uključujući pravosudne strukture, koje će obezbijediti efikasan pravni lijek svim žrtvama kršenja ljudskih prava, uz adekvatne finansijske i ljudske resurse koji su im potrebni za izvršavanje tih zadataka.