Vijeće ministara EU
0

Šefovi diplomatija u ponedjeljak o Kosovu i BiH

SRNA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Vijeće ministara EU održaće u ponedjeljak, 26. jula, redovnu sjednicu na kojoj će šefovi diplomatija Unije, između ostalog, razmatrati situaciju na Kosovu poslije objavljenog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu, te razmijeniti mišljenja o situaciji u BiH.

Na sjednici će biti razmatran "budući put Kosova ka integraciji u EU", a ministri će, kako je saopšteno u EU,razgovarati o daljim koracima i istaći da savjetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova otvara novu fazu u kojoj bi se trebalo koncentrisati na budućnost.

Biće istaknuta spremnost EU da pomogne u dijalogu između Beograda i Prištine koji bi se odnosio na unapređenje saradnje, napredak u evropskim integracijama i poboljšanje života ljudi koji žive na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Na sastanku će biti razmatrana i evropska perspektiva cjelokupnog zapadnog Balkana u skladu sa agendom iz Soluna, te bliskoistočni mirovni proces, situacija u Iranu i Sudanu, kao i strateško partnerstvo sa Indijom i Brazilom. 

Međunarodni sud pravde u Hagu donio je neobavezujuće savjetodavno mišljenje da kosovski Albanci deklaracijom o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova nisu prekršili međunarodno pravo, niti rezoluciju Vijeća bezbjednosti UN 1244, kao ni pravni poredak ustanovljen u pokrajini tom rezolucijom.