Treći susret
0

Šefovi diplomatija BiH, Srbije i Turske sastaju se u Ankari

SRNA
Vuk Jeremić i Sven Alkalaj (Foto: Reuters)
Vuk Jeremić i Sven Alkalaj (Foto: Reuters)
Situacija na Balkanu bit će glavna tema pete runde razgovora ministara inostranih poslova BiH, Srbije i Turske danas u Ankari.

Trojica ministara razmotrit će aktuelnu situaciju na Balkanu sa posebnim naglaskom na BiH, kao i konkretne buduće korake, najavljeno je iz turskog MIP-a.

Ministri inostranih poslova BiH Sven Alkalaj i Srbije Vuk Jeremić sastat će se i sa turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

"Balkan je prioritet  spoljne politike Turske koja smatra da je veoma važno povratiti trajni mir i stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju.

Trostrani pregovori počeli su u oktobru 2009. godine na marginama sastanka zemalja jugoistočne Evrope u Istanbulu, a drugi sastanak uslijedio je Beogradu 15. janaura.

Uoči ovog sastanka turski mediji pišu da je Ankara zabrinuta "pogrešnim porukama" koje međunarodna zajednica šalje BiH, s obzirom da  NATO nije pozvao BiH da se pridruži Planu akcionog članstva.

EU ukinula je vize Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, a BiH  i Albaniju je izostavila.
U namjeri da riješi političku krizu sa kojom se BiH suočava, diplomatski napori Turske uključuju dva odvojena trilateralna mehanizma  - jedan između Turske, BiH i Srbije i drugi između Turske, BiH i Hrvatske.