BiH
0

Šefik Alić odbio da se pojavi na sudu

BIRN/Sarajevo-x.com
Šefik Alić, bivši pripadnik Armije BiH optužen za ratni zločin protiv zarobljenika, odbio je da se pojavi na ročištu i izjasni se o krivici. Dragomir Vukoje, sudija za prethodno saslušanje, je utvrdio da se optuženi svojevoljno odrekao prava da prisustvuje ročištu, te je, u skladu sa zakonom zaključio da "optuženi poriče krivnju".

"Šefik Alić se svojevoljno odrekao prava da prisustvuje suđenju te je istakao da ne želi da ima branioca", rekao je sudija Vukoje te dodao da s obzirom da zakon propisuje maksimalnu kaznu za djelo za koje se Alić tereti, on mora imati branioca u toku postupka.

Tužilaštvo BiH smatra da je Šefik Alić, kao pomoćnik komandanta bataljona Hamze koji je djelovao pri IV bataljonu 505. bužimske brigade 5. korpusa Armije BiH, učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zarobljenika, te da nije naredio niti sproveo istragu ili kaznio osobe koje su odgovorne za ubistvo četiri zarobljenika.

Navodni zločin se desio početkom augusta 1995. godine, u vrijeme trajanja akcije Oluja, koju su zajedno provodile Armija BiH i jedinice Vojske Republike Hrvatske na području Bosanske Krajine i pograničnog područja sa susjednom državom.

Refik Serdarević, advokat kojeg je imenovao Sud, je istakao da je njegov branjenik "povrijeđen", te da "nema uslova da se pripremi za odbranu jer se nalazi u Kazneno popravnom zavodu Sarajevu".

"Moj branjenik je povrijeđen činjenicom jer je prevaren obzirom da je prvo saslušan kao svjedok Tužilaštva, a poslije je njegova izjava iskorištena i stavljena u optužnicu", istakao je Refik Serdarević.

Serdarević je predložio da Šefik Alić bude prebačen u pritvorsku jedinicu Suda BiH, koja ima bolje uslove, te zatražio ljekarski pregled optuženog koji se žali na loše fizičko stanje.

Prema postojećim zakonskim propisima, početak glavnog pretresa mora biti zakazan u maksimalnom roku od 90 dana od dana izjašnjenja o krivinji optuženog.