Tužilaštvo BiH
0

Sefer Halilović saslušan zbog budžetskog novca

SRNA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Sefer Halilović saslušan je u svojstvu nekadašnjeg federalnog ministra socijalne pomoći, izbjeglica i rasljenih lica u Tužilaštvu BiH, koje je aktuelizovalo istragu o nepravilnostima u izboru kompanija za nabavku građevinskog materijala za vrijeme njegovog mandata, saznaju "Nezavisne novine".

Halilović, koji je aktuelni poslanik u parlamentu BiH, saslušan je, u srijedu, 1. jula, o nabavci građevinskog materijala za obnovu povratničkih kuća, ali su birani povlašteni dobavljači bliski čelnicima ministarstva, prenosi ovaj list u sutrašnjem izdanju.

Navodi se primjer firme iz Viteza, koja je nabavljala materijal za područje Visokog i Kaknja, a firma iz Visokog taj posao nije mogla dobiti,  iako je bila povoljnija. 

"Uz to, fakture su namjerno napuhane u korist dobavljača", rekao   je "Nezavisnim" izvor blizak istrazi.

Istragu o poslovanju Ministarstva socijalne pomoći, izbjeglica i rasljenih lica FBiH u periodu od 1998. do 2003. godine radila je federalna finansijska policija, a provjere je obavio i Antikorupcioni tim OHR-a.

Istraga je pokazala da je najviše poslova dobila firma "Primo" iz Viteza, koja je u 2002. godini od Ministarstva naplatila oko tri miliona KM. Slijedi "Kuvet" iz Sarajeva sa 1,5 miliona KM, zatim sarajevski "Gradiz" sa oko 1,5 miliona KM te "Aman-Čola", također iz Sarajeva, sa 1,2 miliona KM. "Una-Sa" iz Bosanske Krupe za ove poslove dobila je oko 785.000 KM, "Čavkunović" iz Bihaća oko 600.000 KM, a "Lesna" iz Sarajeva oko 190.000 KM.

Reviziju poslovanja Ministarstva u martu 2003. godine radio je posebni revizor koga je imenovao visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH. Nalazi revizora i rezultati dosadašnje istrage pokazali su da su isti proizvodi često duplo fakturisani, troškovi prevoza "naduvani", cijene odabranih dobavljača mnogo nepovoljnije nego ostalih ponuđača na tenderu.
"Radi se o milionskim poslovima koje su dobijale povlaštene firme. Budžet Ministarstva socijalne pomoći, izbjeglica i raseljenih lica u 2001. godini iznosio je 28 miliona KM, a u 2002. godini 32 miliona KM. U 2001. ovo je ministarstvo svoj budžet probilo za oko 14 miliona KM. Većina tog novca korištena je upravo za isplatu dobavljačima", kazao je sagovornik.

Osim Sefera Halilovića, u periodu koji je obuhvaćen istragom bio je i Sulejman Garib, nekadašnji ministar za socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice FBiH, koji nije želio govoriti o obnovljenoj istrazi Tužilaštva BiH.

"Istraga je otvorena prije nekoliko godina i ne znam da li ima novih detalja. Ne mogu davati komentare, sve je to bilo prije deset godina. Ne sjećam se više", rekao je   Garib.

Sefer Halilović nije bio dostupan za komentar, a o istrazi nije želio govoriti ni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Alija Budnjo, vlasnik firme "Kuvet" koja je dobijala najviše posla Ministarstva izbjeglica i raseljenih FBiH, član je Glavnog odbora SDA. U najviše stranačko tijelo, koje donosi sve ključne odluke između stranačkih kongresa, imenovan je na zahtjev predsjednika SDA Sulejmana Tihića, prenose "Nezavisne novine".