BiH
0

Sefer Halilović: Mislim da je moguće postići dogovor o reformi policije

FENA
Jedan od učesnika današnjeg sastanka o reformi policije lidera parlamentarnih stranaka u BiH Sefer Halilović, predsjednik BPS-a, kazao je kako je u dosadašnjem dijelu tog skupa u Sarajevu Direkcija za reformu policije izložila načelan i uopćen plan o policijskoj reformi u kojem je dosta otvorenih pitanja.

Dosad su učesnici sastanka postavljali tzv. tehnička pitanja koja se odnose na nejasnoće u samom planu, a nakon pauze pitanja će biti nastavljena, kao i politički razgovori, naglašava lider BPS-a.

"Mislim da je direktorat policije radio u gotovo nemogućim uslovima. Oni bi trebali imati prvo politički stav, pa onda kao eksperti dati pravu strukturu, međutim, ovdje se ide obrnutim redoslijedom, pokušali su dati nešto što je dosta širok dokument koji se može tumačiti na različite načine, a nakon toga bi trebalo ići na postizanje političkog dogovora", kaže Halilović.

Upitan da li očekuje dogovor, kazao je kako misli da je dogovor moguć.

"Naravno, u svakom dogovoru su nužni kompromisi ili popuštanja. Bojim se da su naročito lideri iz Republike Srpske dosta 'zakovali' svoju poziciju, ali hoću to da tumačim na način - da bi poboljšali svoju pregovaračku poziciju... Mislim da je dogovor moguć, mada nisam siguran da će se desiti danas...Mislim da će trebati još razgovora, ali i da će doći do dogovora", izjavio je Sefer Halilović.