BiH
0

"Sedmorka" ni danas ništa nije dogovorila, u petak novi sastanak

FENA
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoki dužnosnici sedam političkih stranaka u BiH i predstavnici Evropske komisije razgovarali su danas u Sarajevu na petosatnom sastanku o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", a sastanak je završen bez važnijih dogovora.

Kako su predstavnici stranaka nakon sastanka kazali novinarima okupljenim ispred zgrade Delegacije Evropske unije u Sarajevu, naredni sastanak na ekspertnom nivou bit će održan u petak, 29. novembra.

Uime Stranke demokratske akcije (SDA) novinarima se obratio Šefik Džaferović kazavši da je na sastanku bilo govora o formalno-pravnim i tehničkim aspektima implementacije presude kao i mogućim rješenjima kada je u pitanju Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Nije ništa dogovoreno jer nije ni bio cilj da se nešto dogovori, budući da će se o svemu dogovarati na nivou lidera političkih stranaka, ali su danas razjašnjene neke stvari i načini kako sve to uvrstiti u Ustav i Izborni zakon BiH", pojasnio je Džaferović.

Dodao je da ukoliko bude dobre političke volje, te ukoliko bude nastojanja da se konačno deblokira evropski put BiH bit će moguće postići politički dogovor.

Uime Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH sastanku je prisustvovala Borjana Krišto koja je novinarima kazala da svi ovi razgovori pokazuju koliko je pitanje implementacije presude složeno te koliko je teško tražiti rješenja na principu da se briše etnička odrednica što dovodi u pitanje sve druge funkcije.

Na konstataciju novinara da se od HDZ-a traži da "popusti" u ovim pregovorima, Krišto kaže da je to nastojanje da se nametne odgovornost nekome drugome te je dodala da je HDZ zainteresiran za implementaciju presude kako bi stravi krenule naprijed.

Predrag Kovač iz Srpske demokratske stranke (SDS) nakon sastanka je izrazio nadu da će dogovor biti postignut, a prikupljene su i brojne informacije oko rješenja ovog problema.

Sastanku je uime Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) prisustvovao Staša Košarac koji je naglasio da je razgovarano o konkretnim rješenjima te je izrazio nadu da će na sastanku u petak napraviti adekvatna priprema za najavljeni sastanak bh. političkih lidera u Pragu.

Ponovio je da je stav SNSD-a nepromijenjen kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, a to je direktni izbor.

Delegaciju SBB-a na ovom sastanku predstavljali su Fuad Čibukčić i Munib Jusufović, a SDP-a Saša Magazinović i Lidija Korać, a uime HDZ-a 1990 na sastanku je bio Josip Merdžo.

Iz Delegacije EU ranije su kazali da je cilj današnjeg sastanka razjašnjavanje tehničkih pitanja kako bi se približili stavovi bh. aktera i da bi se pomoglo da BiH ispuni svoje obaveze prema međunarodnom pravu, eliminirajući diskriminaciju pri izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH.