BiH
0

Sedmorica optuženih za krivotvorenje novca sporazumno priznali krivicu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sedam osoba optuženih za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivotvorenjem novca sporazumno su priznali krivicu.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, u skladu sa sporazumom, saglasan je da Sud BiH optuženima izrekne kazne - Mirsadu Ćerimoviću (1991) iz Velike Kladuše, kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca, Rijadu Paliću (1992) iz Velike Kladuše, kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, a Admiru Pašiću (1992) iz Cazina, uslovnu osudu – jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u periodu od pet godina ne izvrši novo krivično djelo, te Rasimu Duriću (1986) iz Cazina izrekne uslovna osuda, odnosno jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, koja se neće izvršiti ako optuženi u periodu od pet godina ne izvrši novo krivično djelo.

Tužilaštvo je, također, saglasno da se Senaidu Nuhanoviću (1994) iz Cazina uslovna osuda – jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u periodu od tri godine ne izvrši novo krivično djelo, Nerminu Hodaloviću (1986) iz Velike Kladuše, uslovna osuda – jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine ne izvrši novo krivično djelo i Sulji Ajkiću (1978) iz Cazina uslovna osuda – jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine ne izvrši novo krivično djelo.

Predložene kazne su u skladu sa ulogama optuženih u izvršenju krivičnog djela.

Optuženi se terete da su u više objekata na području Unsko-sanskog kantona stavljali u opticaj krivotvorene novčanice u apoenu od 50 KM, koje je izrađivao prvooptuženi Mirsad Ćerimović.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice, svi optuženi su u potpunosti priznali izvršenje krivičnog djela koje im se stavlja na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 17. jula 2013. godine.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. Oni istovremeno potvrđuju da izjavu o priznanju krivice daju dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora, te se obavezuju da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji im, eventualno, odredi Sud BiH.

Također, potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice, svi optuženi su se obavezali da će svjedočiti o svim činjenicama koje su im poznate u ovom krivičnom predmetu i o svim izvršiocima, saizvršiocima i saučesnicima u izvršenju krivičnih djela za koje ih tereti optužnica.

U tom smislu, optuženi su saglasni da će na poziv Suda BiH svjedočiti pred Sudom BiH.

U skladu sa sporazumom, optuženima će se, shodno članu 74. KZ-a BiH, u vezi sa članom 205. stavom 5. KZ-a BiH, izreći mjera sigurnosti - oduzimanje predmeta koji su korišteni pri izvršenju ovog krivičnog djela.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.