BiH
31

Sedmice nagodbe u bh. sudovima: Riješite i vi svoj spor sudskom nagodbom

FENA
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine poziva sve zainteresovane stranke čiji se predmeti vode u prvostepenim i drugostepenim sudovima u BiH da od 3. do 14. oktobra iskoriste priliku da pristupe sudu i svoj predmet riješe sudskom nagodbom.

U navedenom periodu u sudovima u BiH održavaju se Sedmice sudske nagodbe s ciljem rješavanja što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke, saopćeno je iz VSTV-a.

Sve stranke, pojašnjavaju iz Vijeća, svoje predmete mogu riješiti sudskom nagodbom tako što će samostalno, odnosno preko svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom uputiti pisani prijedlog ili na drugi način postupajućem sudiji predložiti zaključenje sudske nagodbe. Postupajući sudija će, u skladu sa odredbama Zakona o parničnom postupku, tokom cijelog postupka nastojati da spor riješi u skladu s iskazanom voljom stranaka.

Sudska nagodba je mirni, sporazumni način rješavanja spora, koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka u sporu o predmetu spora.

Zaključivanjem sporazuma i stranke i sud su pošteđeni dugotrajnog vođenja sudskog postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, odlaganja/odgađanja ročišta, dugotrajnog postupka namirenja, eventualnog drugostepenog postupka te izbjegavaju se brojni dodatni i troškovi redovnog sudskog postupka.

Prilikom zaključenja sudske nagodbe stranke same biraju način rješenja spora i nagodba predstavlja njihov međusobni dogovor.

Iz VSTV-a ističu da se organizovanjem Sedmice sudske nagodbe želi izvršiti pozitivan uticaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu u pristupu suda i stranaka rješavanju sporova. Kao prioritet se postavlja brzo i efikasno rješavanje spora, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda.

VSTV BiH kontinuirano, u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa kojeg finansira Vlada Norveške, poduzima aktivnosti usmjerene ka unapređenju efikasnosti pravosuđa, s posebnim fokusom na promociju mirnih načina rješavanja sporova, a naročito veću upotrebu instituta sudske nagodbe.