Nova rubrika na našem portalu
0

"Sedmica iza nas" na Sarajevo-x.com za vas

Priredio: Faruk Borić
Penzioneri: Na rubu
Penzioneri: Na rubu
Poštovani čitatelji, Sarajevo-x.com, najbolji i najposjećeniji portal u Bosni i Hercegovini pokreće novu rubriku naslova "Sedmica iza nas". Cilj je, u nedjeljnom terminu uvečer, kada se svi više-manje pripremaju za nove radne pobjede, sve vas podsjetiti na najvažnije događaje koji su obilježili prošlu sedmicu, uz blagu dozu kritičkog osvrta. Nadamo se da ćete prihvatiti i ovu novu rubriku!

Novi krug razgovora, stare pozicije

U ponedjeljak su lideri i predstavnici stranaka koje čine novi saziv Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sjeli u Zgradu institucija BiH. Sjeli, ali kao i da nisu. Ništa novo nije rečeno, tek je dogovoreno da se lideri ponovno sastanu za petnaest dana. Ono što je sigurno jeste da se, bez obzira na rezultat ostvaren trećeg oktobra 2010., retoriku prije i poslije izbora, a s obzirom na ucjene kojima ultimativno traže sudjelovanje u vlasti ili je "propast svijeta", većina političkih partija u BiH nije spremno biti opozicija.

Educiraj i - dilaj

U utorak je jedan od paradigmatika Bosne i Hercegovine kakva postoji posljednjih 15-tak godina, Miro Šutalo, priznao krivicu za dilanje droge, e da bi dobio manju kaznu. Šutalo je, treba podsjetiti, javnosti izvan Stoca postao poznat kad je kao profesor srednje škole u ovom hercegovačkom gradiću ispred zgrade hrama znanja najurio mlade novinare sa Federalne televizije, bljujući salve rasističko-nacionalističkih uvreda ("hajte na ćevape u Sarajevo"), a njegovi školarci kao publika su ga gledali sa obožavanjem. Šutalo, koji je branio školarce od najezde sarajevskih ćevapoždera a sve u ime Boga nacije, ispostavilo se, zapravo je suštinski narko-trovač novih naraštaja. Kad se bolje promisli, dobar dio nastavnog kadra, dilao drogu ili ne, nove generacije zapravo čini duhovnim invalidima.

Danke Deutschland, aber nein

Sredinom sedmice vodeći dvojac Stranke demokratske akcije, predsjednik Sulejman Tihić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, otišli su na radni ručak u Berlin. Nisu se uspjeli ni u prolazu sresti sa kancelarkom Angelom Merkel, ali im je objedovanje sa njenim savjetnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Christophom Heusgenom, vjerovatno prisjelo. Njemački angažman spram BiH u smislu neophodnih reformi, i ponuda stavljena na stol (za ručavanje), ravna je kao kad bi Južnoafričkoj Republici iz vremena aparthejda predložili uvođenje ombudsmena za zaštitu prava potrošača. Nedovoljno, nikakvo, potcjenjivački. Srećom, iza diplomatskih osmjeha i izjava, nikome nije na pamet palo da kaže išta drugo, osim: Ne, hvala!

Inzko (ne)spašava Federaciju

Ukoliko se blokade nastave, a visoki predstavnik primijeti da su opstrukcije u formiranju vlasti namjerne, Valentin Inzko će donijeti odluku o privremenom finansiranju Federacije BiH, a lidere-opstrukcioniste natjerati da izaberu delegate iz kantona za Dom naroda Federacije BiH. Time je prošli četvrtak šef OHR-a presjekao višesedmnično natezanje Dragana Čovića i njegove kompanije sa nervima međunarodne zajednice razočarane neformiranjem vlasti u BiH. Inzko je presjekao, ali samo napola. Jer, kako će se tačno razaznati je li neko odugovlačenje namjerno ili nije? No, Inzko će nametnuti privremeno finansiranje do kraja januara, dakle možda već u sedmici pred nama. To mu može dati vjetar u krila za dalje poteze.

Treći februar, sretan dan za penzionere

U petak je Upravni odbor Penzionog/mirovinskog fonda Federacije BiH odlučio da će građani treće životne dobi koji su leđa ili druge dijelove tijela ostavili tokom prethodnih decenija rada u BiH, dobiti najmanje 296 maraka. I da će taj sretni dan biti trećeg februara, dakle u četvrtak. Kada bi plata funkcionera u Vijeću ministara BiH iznosila toliko, mnogi se ne bi gurali u vlast. Ahmetović, bez političke pameti

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović, ponosno je saopćeno iz njegova kabineta, pohodio je Beograd i prisustvovao ceremoniji povodom dvjesto godina MUP-a Srbije. Do njega je sjedio ministar MUP-a RS Stanislav Čađo, za kojeg se pouzdano ne zna ali se opravdano sumnja da je učestvovao u pakiranju slučaja silovane Romkinje ministru Ahmetoviću, kada je isturena komandna postaja beogradskog MUP-a poznati i kao Dodikovi "plavci", bila spremna uhapsiti Ahmetovića u sred Sarajeva. I ne samo to. Glavni haški tužitelj Serge Brammertz neprestano ponavlja kako Ratko Mladić ne može biti uhapšen zbog toga što vlasti u Beogradu ne žele, ili zato što Boris Tadić ne kontrolira nereformirane dijelove bezbjedonosnog aparata. Ahmetoviću, koji odlazi proslaviti upravo taj nereformirani kontinuitet (od 1811., vremena neposredno nakon Prvog srpskog ustanka), to očigledno ne smeta. Ili nije o tome mislio. Ili nije mislio uopće ni o čemu.

Bruxelles prijeti ničim

Zbog blokade vlasti u Bosni i Hercegovini i nemogućnosti dogovora o novoj koaliciji, na računima fondova Evropske unije stoji blokirano 14,3 miliona eura. Velik novac za obične smrtnike. Može se kupiti i terenac poput Špirićevog, vila na Dedinju tik uz Dodikovu, stan u Makarskoj u ulici koju je navodno privatizirao Dragan Čović, pa izgraditi tornjić i pol onkraj Sarajeva, a ostalo bi nešto i za televiziju...

Velika para, ali ne i za naše naciokratske lidere. Ako je ovo najbolje što može proizaći iz činovničke pameti, onda je bolje da šute i pitaju se između sebe: "Evropo draga, šta nam ovo rade". 14,3 miliona, eura ili maraka, svejedno, sposobni će lokalni političar isisati iz jednog do dva preduzeća u sumnjivoj privatizaciji, prodati neko narodno blago, ucjeniti međunarodne investitore blokirajući papirologiju, itd. Prema tome, žali Bože strategije!