BiH
1

Sedmica evropske klimatske diplomatije: Osnovci naučili reciklirati papir

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povodom obilježavanja Sedmice evropske klimatske diplomatije, Delegacija EU u BiH i EU info centar su jučer organizirali inovativnu likovnu radionicu o recikliranju za učenike osnovnih škola u Sarajevu.

Više od pedeset učenika iz pet osnovnih škola je naučilo kako na jednostavan način reciklirati papir, koji će kasnije koristiti za stvaranje svojih umjetničkih radova tokom radionice, a cilj likovne radionice je podizanje svijesti o značaju recikliranja za zaštitu prirode i očuvanje zdrave životne sredine.

Matthew Field, šef Političkog odjela u Delegaciji EU u BiH i Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH je pohvalio napore u obrazovanju mladih generacija o klimatskim promjenama.

"Da bi svaka zemlja obavila svoj dio u rješavanju klimatskih promjena, mi, pojedinci moramo doprinijeti ovom cilju tako što ćemo da vodimo računa o prirodi i životnoj sredini. Nisam izrazito ponosan na svoju generaciju i generaciju prije nje kada govorimo o zaštiti životne sredine, ali se nadam da ćemo biti itekako ponosni na generacije koje dolaze", rekao je Field.

Priznata bh. likovna umjetnica Taida Jašarević je prilikom moderiranja radionice naglasila važnost praktičnog znanja općenito, naročito kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Posebno izrađeni kalupi i ostala oprema korištena tokom radionice su donirani školama učesnicama, na taj način omogućavajući nastavnicima da nastave primjenjivati koncept radionice u svojim redovnim nastavnim aktivnostima, te upoznaju što više učenika sa ovom jednostavnom i učinkovitom metodom recikliranja.

Korištenje ove metode za cilj ima motivirati nastavnike i učenike da rickliraju te da se odgovornije odnose prema okolišu. Umjetnički radovi nastali tokom radionice će biti izloženi u prostorijama EU info centra i školama učesnicama.

Sedmica evropske klimatske diplomatije se u saradnji s EU i njenim državama članicama obilježava u čitavom svijetu, a cilj je potaći opsežnu raspravu i zajednički odgovor na klimatske promjene, saopćeno je iz EU Info centra.