BiH
0

Sedma decenija od stradanja mještana banjalučkih sela

Piše: D. Tomić
U naselju Drakulić kod Banje Luke danas će biti obilježeno 70 godina od svirepog zločina vojnika NDH nad mještanima banjalučkih sela Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, kada je u jednom danu ubijeno više od 2.300 nevinih mještana ovih potkozarskih sela.

Kako je najavljeno, današnjem pomenu kod Spomen-kosturnice prisustvovati će ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, te druge iz ličnosti iz javnog i političkog života, kao i antifašisti koji se već godinama okupljaju u Drakuliću.

Svirepi zločin dogodio se u rano jutro 7. februara 1942. godine, na samo desetak kilomatara od Banje Luke, ubijani su isključivo ljudi koji su zatečeni u svojim domovima.

Da tragedija bude veća, među stradalim mještanima, koji su uglavnom ubijani noževima i hladnim oružjem bilo više od 500 djece.

Prema istorijskim podacima, krvavi pir, koji je trajao nekoliko sati, bio je odmazda zbog partizanske diverzije na dijelu pruge Banja Luka - Prijedor.

Prvi spomenik nevino stradalim mještanima banjalučkih sela Drakulić, Motike, Šargovac i rudnika Rakovac podignut je 1965. godine.

Administrativna služba grada Banja Luka obezbjedila je besplatan prevoz građanima koji žele da prisustvuju današnjem pomenu. Polazak je predviđen sa banjalučke Stare autobuske stanice u 11 sati.