BiH
0

Sedam institucija kulture od državnog značaja pred zatvaranjem

FENA
Predstavnici sedam krovnih institucija kulture od značaja za državu danas su ponovo upozorili na alarmantan finansijski i statusni položaj te činjenicu da već čitavo prvo polugodište opstaju bez ijedne novčane transakcije na njihovim računima.

Kako je rečeno danas na konferenciji za medije u Sarajevu, ukoliko se problem finansiranja ne riješi na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH 28. juna, ove će institucije biti prepuštene životarenju do jeseni.

Također, novoimenovana vlast još nije razmatrala rješavanje dugogodišnjeg problema pravnog statusa tih institucija. Prema Ustavu BiH, država BiH još ima status njihovog osnivača te se treba ponašati u skladu s tim.

To ukazuje na nepoštivanje Daytonskog sporazuma koji propisuje kontinuitet pravnih propisa BiH, rada državnih organa BiH te pravnog postojanja države BiH.

Stoga bi se, smatra direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH Sakib Pleh, u rješavanje problema trebao uključiti i OHR, jer se radi o kršenju Daytonskog sporazuma i kontinuitetu države BiH.

Upozoreno je kako će ovakva situacija u konačnici imati velike posljedice na uključenje sedam institucija u evropske tokove, jer se već sada umnogome kaska u njihovom razvoju. Ne postoji mogućnost stvaranja planova za proširenje djelatnosti, osavremenjavanja prostorija ili drugih tehničkih uvjeta u kojima se baština čuva.

Direktorica Umjetničke galerije BiH Meliha Husedžinović ukazala je i na problem raspodjele sredstava namijenjenih institucijama kulture i nužnost donošenja krovnog zakona o kulturi BiH.

Rečeno je kako ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović traži da se aplicira za dobijanje sredstava, čemu se ove institucije protive. U tom bi slučaju za sredstva mogle aplicirati sva udruženja ili pojedine nedavno formirane institucije koje se ne mogu izjednačavati s rangom institucija od najvećeg historijskog i kulturnog značaja za državu.

Husedžinović ocjenjuje kako su najveći problem političari iz RS-a koji ne razmišljaju o suštinskim stvarima, već samo formalnim.

"Mi smo siromašni čuvari kulturnog i istorijskog blaga BiH", riječi su direktorice Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Medhije Maglajlić.

Kao krajnja mogućnost i rezultat potpunog finansijskog kolapsa, ovih sedam institucija najavile su i eventualno zatvaranje.