BiH
0

Sedam godina od otvaranja Memorijalnog centra Potočari

FENA
Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari
Danas se navršilo sedam godina otkako je Bil Clinton, bivši američki, predsjednik zvanično otvorio Memorijalni centar Potočari.

Tim povodom delegacija Općine Srebrenica, Memorijalnog centra i Udruženja „Srebreničke majke“ položili su cvijeće na spomen- obilježje i proučili Fatihu za svenevino ubijene Bošnjake u genocidu jula 1995. godine.

Ovom prilikom Mersed Smajlović je podsjetio da je u proteklih sedam godina u Memorijalnom centru Potočari ukopano 4.524 Bošnjaka, a njih 188, po želji porodica, sahranjeno je na porodičnim mezarjima.

“Prvih 188 žrtava genocida sahranjeno je na drugim mjestima jer su prvi identifikovani, a tada još nije bio formiran memorijalni centar. Na svim mezarima su urađeni nišani, a bit će postavljeni i na još 775 mezara, odnosno onih koji su kopani ovog 11. jula, rekao je Smajlovć.

Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra, najavio je da će se preduzeti aktivnosti na konačnom uređenju kompleksa Memorijalnog centra.

Memorijalni centar danas su posjetile i majke Srebrenice. Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“, istakla je da je proces traženja nestalih osoba, kao i privođenje pravdi najodgovornijeg za genocid, veoma spor, tako da mnoge majke neće dočekati da saznaju istinu o svojim najmilijim.

Memorijalni centar Potočari danas je posjetila ženska ekipa Košarkaškog kluba „Bambi“ iz Sarajeva. U ovoj ekipi je i nekoliko Srebreničanki koje su u genocidu izgubile po nekoliko članova porodice. Hafiza Skorupan je izjavila da ona sa svojim djevojkama doživljava pobjede na sportskim terenima širom BiH, ali se danas osjeća „poraženom“ u Memorijalnom centru, kada vidi nišane s imenima svojih najmilijih, svojih komšija i prijatelja, koji su nevini otišli u smrt.