BiH
13

Secesionističke izjave na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji u Banjoj Luci

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Predsjednik bh. entiteta RS, Milorad Dodik, otvorio je danas u Banjoj Luci, na platou ispred Narodne i univerzitetske biblioteke RS i Muzeja RS, spomenik Stefanu Nemanji, rad novosadskog akademskog vajara Ljubomira Šćepanovića. Spomenik je Banjoj Luci i RS poklonio Fond "Dostojanstvo" iz Novog Sada.

"Naša težnja je da RS bude što manje entitet, a što više samostalna država. To je legitimna težnja jednog naroda i ona ne bi trebala da izazove bilo čija suprotstavljanja. Ako drugi narodi imaju to pravo i ako su drugi narodi na razvalinama bivše Jugoslavije, u koje je spski narod položio toliko svojih sinova i kćeri. Dobili to pravo, zašto to ne može imati i Republika Srpska", poručio je Dodik na otvaranju spomenika.

Dodik je podsjetio da je za srpski narod BiH bila nužno zlo, projekat koji nije mogao biti izbjegnut.

"Naš poziv za jačanjem RS nije poziv na nasilje. Mi to želimo da postignemo na legitiman i legalan način. I podizanje ovog spomenika je dokaz tome, jer ovo je jedini spomenik Stefanu Nemanji u bilo kojem srpskom gradu. I stoga se zahvaljujem svima koji su učinili napore da se ovaj spomenik danas nađe ovdje, na mjestu koje je, čini mi se, godinama samo njega čekalo", rekao je Dodik.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović podsjetio je na život i djelo Stefana Nemanje i naglasio da će spomenik u budućnosti biti neraskidiva veza između srpskog naroda s obje strane Drine. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da veze između ovog grada i RS nikada nisu bile jače i stabilnije.

"Neka nas ovaj spomenik opominje da čuvamo naše običaje, jezik, tradiciju. Mi u Srbiji želimo čvrstu i stabilnu RS, jer samo tako i Srbija može biti čvrsta i stabilna. Stefan Nemanja će nas dodatno povezati", istakao je Vučević.

Spomenik je poklon Fonda "Dostojanstvo" političke partije "Treća Srbija". Predsjednik „Treće Srbije“ Miroslav Parović poručio je da su Stefana Nemanju, utemeljivača srpske države, pratili Karađorđe i Miloš Obrenović i da se sada ukazuje prilika da se u 21. vijeku stvori i treća srpska država, koja će snagom i jedinstvom biti jednaka prethodnim.

"Za taj napor nam je potreban jak saradnik, saradnik koji će biti naš kamen temeljac. Vlast RS se prethodnih godina borila za srpske interese i pokazala nama u Srbiji kako se bori za slobodu. Nadam se da će ovaj spomenik snažno povezati dvije države koje će biti jedna", rekao je Parović.

Spomenik Stefanu Nemanji osveštao je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje episkopa banjolučkog Jefrema i sveštenika banjolučke eparhije. Otkrivanju spomenika je prisustvovala i predsjednik Vlade RS Željka Cvijanoviuć, ministri u Vladi RS, direktori kulturnih ustanova, ambasadori, ličnosti iz javnog i društvenog života Srpske. Spomenik je otkriven u samo predvečerje predizborne tišine.